Ajuinsaus

Als ik aan de keuken van mijn grootmoeder terugdenk, komen spontaan rijstpap, appelmoes en ajuinsaus in mij op. Als geen ander kon ze deze gerechten bereiden. Goede basisingrediënten en haar stoof, meer had ze niet nodig om deze Vlaamse lekkernijen op tafel te toveren. Vandaag is ajuinsaus nog altijd hip. Je kan er culinair alle kanten mee uit (combineren met vlees en vis) en de ‘winderigheid’ neem ik er maar al te graag bij…

Wat heb je nodig? 3 ajuinen, zout, peper, muskaatnoot, azijn, boter, donkere maizena.

Hoe ga je te werk? Snij de ajuinen in ringetjes en bak ze in boter. Laat even zachtjes stoven (maar laat ze niet bruin worden), doe de kruiden erbij. Voeg een flinke scheut azijn en wat water toe. Laat 15 minuten stoven. Gebruik donkere maizena om de saus te binden. Wees niet zuinig met kruiden want de saus moet goed afsmaken.

Serveer met ambachtelijke grijze kop (zoals op de foto en als aperitiefhapje geserveerd) of een pekelharing.

Geef een reactie

  1. 7.22.12
    veerle said:

    Mmmmm, ook heerlijk met haringfilets!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy