Rillettes de porc

Omdat op nieuwsjaarsdag diëten nog even niet hoeft, geniet ik met volle teugen van een “rillettes de porc”. De zoektocht naar het ultieme recept en het maken was al een avontuur op zich. Kookboeken en talloze websites werden geraadpleegd. Uiteindelijk kwam ik tot dit eenvoudig recept waar je alleen tijd, heel veel tijd nodig hebt.

Wat heb je nodig? 250g vers spek (ongezouten en liefst zo vet mogelijk), 250g mager varkensvlees, 100g smout, 3 laurierblaadjes, tijm, marjolein, oregano, gedroogde basilicum, salie, peper en zout.

Hoe ga je te werk? Smelt het smout in de kom, snij het spek in blokjes en voeg het bij het gesmolten smout. Laat dit een kwartiertje garen op een zacht vuurtje (zeker niet bruin laten bakken maar garen). Snij ook het andere stukje vlees in blokjes en voeg dit bij het spek-smoutmengsel, voorzie het mengsel van alle kruiden en laat het heel lang garen (ik heb het een nachtje in de oven laten staan met een temperatuur van 60 graden) tot het vlees uiteenrafelt en je het met een vork fijner kan maken. Zet het mengsel koel weg en werk net voor het opdienen naar smaak af met peper en zout.

Serveer met een artisanaal stokbrood en geniet van deze zalige caloriebom. De rillettes kan je makkelijk een paar weken in de frigo bewaren.

Geef een reactie

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy