‘In een zoutkorst’ als braadtechniek zag ik al enkele keren op restaurant maar nu heb ik het ook uitgeprobeerd. Het resultaat is echt verbluffend te noemen. Het is wat je noemt ‘spektakelkoken’ waarbij je je eerst uitgebreid amuseert met het prepareren van het zout en het insmeren van het stukje vlees . Nadien kan je samen met je gasten de zoutkorst openbreken en genieten van de heerlijke aroma’s….

Wat heb je nodig? Een stevige rosbief van 1,6kg (liefst ééntje met een zekere hoogte), 1,5kg grof zeezout,  1,5kg zout, 3 eiwitten, verse kruiden (salie, rozemarijn, basilicum,tijm, marjolein…,) boter, peper, zout en een stevige braadslede (op maat van je gebraad om het zout zo efficiënt mogelijk te gebruiken).

Hoe ga je te werk? Bak de rosbief kort aan en laat het nadien even rusten.  Meng de 3 eiwitten met het zout en maak er een mooi homogeen mengsel van. Was de verse tuinkruiden.

Maak een bodempje met het zoutmengsel en leg hierop een deel van de tuinkruiden. Hierop plaats je de kort aangebakken rosbief en de rest van de tuinkruiden. Vervolgens beleg je de rosbief met de rest van het zout tot je een mooie zoutberg hebt en geen enkel stukje vlees meer ziet.

Plaats tot slot de rosbief een uurtje in een oven van 180 graden. Afhankelijk van de gewenste cuisson en de dikte van je gebraad, kan je best de braadtijd aanpassen (minder lang voor een mooie sappige rosbief).

En dan the making of foto’s…