De aardappel is een ingeburgerde knol die dagelijks op ons bord ligt. Bij deze koude temperaturen buiten vind ik niets hartverwarmender dan een bord gevuld met -zoals ze in de volksmond zeggen- stoemp. Hier onder vind je mijn favoriete ‘schatjes van patatjes’…

Een winterse variant met courgette

Afbeelding 9

Wat heb je nodig? 2 (kleine) courgettes, 1 groentebouillonblokje, beetje olie en aardappelen

Hoe ga je te werk?  Schil een hoeveelheid aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar. Terwijl jouw aardappelen op het vuur staan snij je de courgettes in de lengte door en vervolgens in kleine schijfjes. Deze doe je in een klein pannetje met wat vetstof, wat water (niet veel!) en een groentebouillonblokje. Dit laat je sudderen tot wanneer de courgette gaar is (ongeveer een 10-15tal minuten). Vervolgens pureer je de aardappelen zonder iets extra aan toe te voegen zoals boter, melk of ei. Als laatste voeg je de courgette aan de puree toe en breng je nog eventueel op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.

Afbeelding 8

Serveren of decoreren? Deze stoemp smaakt heerlijk bij spek, chipolata of een stukje vleesbrood.

Een andere variant met erwtjes is zeker ook een favoriet van mij!

Afbeelding

Winterse ovenschotel met broccoli

Wat heb je nodig? 1 broccoli, aardappelen, 500g gemengd gehakt, bloem, vleesbouillonblokje, boter, melk, graanmosterd of andere mosterd, olie en peper & zout

Afbeelding 5

Hoe ga je te werk? Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar. Terwijl de aardappelen op het vuur staan, neem je de broccoli en snijd je ze ook in roosjes. Kook ook de broccoli  gaar. Tussentijds bak je het gehakt in een pan. (van multi-tasken gesproken ;)). Tegen deze tijd zullen jouw aardappelen en de broccoli gaar gekookt zijn. Deze giet je goed af. Van de aardappelen maak je puree met klontje boter, genoeg melk en kruiden zoals peper, zout en wat nootmuskaat.

Vervolgens maken we de graanmosterdsaus. Dit doen we door de basis te maken: een roux. Dit is een klont boter laten smelten in een pannetje, een vleesbouillonblokje aan toe te voegen en te laten oplossen en mengen met bloem. Laat het bloemmengsel al roerend opdrogen, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
 Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je stilletjes de melk in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt (basis bechamelsaus). Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde bechamelsaus. (Vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen, voeg je wat extra melk toe). Voor een mosterdsmaak voegen we er enkele koffielepels graanmosterd aan toe (hangt af van de hoeveelheid saus en naar smaak).

Neem een glazen ovenschaal en vet de bodem in met wat olie. Vervolgens gaan we in laagjes werken: bodemlaag gehakt, gevolgd door een laag broccoli, overgoten door de mosterdsaus en afgewerkt met een laag puree. Voor wie van een korstje houdt kan er wat geraspte kaas over strooien.

Afbeelding 3

Wanneer alles nog warm is als het in de ovenschaal wordt gelegd hoef je het enkel nog onder de grill te steken voor enkele minuutjes. Wanneer alle ingrediënten koud zijn zet je de ovenschaal gedurende 30min in een oven van 180° C.

Wist je dat?

376,8 kg is de grootste hoeveelheid aardappelen ooit geschild door 5 personen volgens vastgestelde normen (met gewone aardappelmesjes in 45 minuten).

In 1992 teelde de heer Schotten een aardappel met een gewicht van 2.015 g, een lengte van 25 cm en een omtrek van 70,5 cm.

het duurrecord frieten bakken staat op naam van Ludwig Reynen uit Kalmthout. Van 2 tot 5 april 1987 frituurde hij in 72 uur, 15.000 bakjes frieten.

Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht ze nadien in stukjes.

Voor meer heerlijke receptjes met aardappel kijk op: www.aardappel.be