Nu het ’s avonds wat killer wordt, snak ik vaak naar een heerlijk kopje thee. Ik geniet van begin tot eind van mijn ‘teatime’ . Nog meer dan koffie vind ik theezetten een echt belevingsmoment : het water laten koken (liefst in een fluitketel) een mooie theepot uitzoeken en dan genieten van een verfijnd aroma….

22

Tegenwoordig is thee meer dan theebuiltjes en- zakjes alleen. Thee  is een verhaal geworden waarbij je al meteen de juiste productinfo (plukjaar, plukseizoen, welke plantage, welke regio,…) krijgt. Meer en meer wordt er zowel thuis als op restaurant stilgestaan bij de juiste combinaties én niet onbelangrijk de juiste watertemperatuur. Thee is meer dan ooit hot. Tijd om te rade te gaan bij Wouter en Tilly van ‘Valley of Tea‘ en jullie te trakteren op een interessante reeks van tips & trics voor het maken van de betere kop thee.

BaiMudan2014 (3)

Tips & trics voor het zetten van de perfecte kop thee

Verwarm het water net onder het kookpunt Als je water kookt, verdwijnt de zuurstof uit het water en vermindert de smaak van jouw thee. Het is beter de temperatuur rechtstreeks naar 70, 80 of 90°C te brengen naargelang de thee (zie onderstaande tips).

Too hot or to cold Wanneer je niet goed weet welke temperatuur je moet gebruiken, kies dan voor kouder water. Water dat te warm is, kan makkelijk de smaak van de thee aantasten. Je thee wordt dan snel te bitter, te sterk of te wrang. Bij te koud water kom je alleen wat smaak te kort maar gaat de originele smaak niet verloren.

Herbruik thee. Kwaliteitsthee kan je meerdere keren gebruiken. Slechts één keer water overgieten is verspilling. Haal –tussen de theemomenten door – de theeblaadjes snel uit het water. Op die manier voorkom je dan ze al hun smaak achterlaten in het kouder wordende water!

Warm je theekopje even voor. Optimaliseer jouw thee-momentje en verwarm de kopjes even voor. Dit kan kort in de oven (op lage temperatuur) of simpelweg door de kopjes even onder warm water te houden

Water met een grote W(aterkwaliteit) Naast een kwailteitsvolle theemengeling is ook het water dat je gebruikt heel belangrijk. Gebruik het liefst mineraalarm water als Spa Blauw of Mont Roucous, Ook gefilterd water is perfect om thee te zetten.

Zet een leuke theepot op jouw shoppinglistTot slot maak je met een hippe theepot jouw moment helemaal compleet. Neem eens een kijkje op Pinterest of stap ééns een leuke speciaalzaak binnen.

Matcha (4)

Thee, tijd & temperatuur

Groene thee: Groene thee wordt meestal gezet op 70 à 80°C maar dit mag nog lager voor bv. Theesoorten als Gyokuro. Gebruik ongeveer 7.5 gram thee per liter water (maar dit hangt zeer sterk af van je smaak). In de westerse stijl laat je de thee 2-3 minuten trekken. In Chinese stijl, ook wel Gong-Fu genoemd, gebruikt men veel meer thee en laat men 30-60 seconden trekken…

Zwarte thee: Zwarte thee wordt meestal gezet met water net onder het kookpunt op 90à 95°C. Gebruik 7.5 gram thee per liter en laat 3 à 5 minuten trekken. Hoe zachter je de thee wilt hoe minder lang je hem laat trekken (bijvoorbeeld 3 minuten voor Darjeeling)

Witte thee: Witte thee wordt over het algemeen gezet als groene thee op 80 à 90°C. Je gebruikt 7.5 gram per liter en laat het kopje thee 2 à 3 minuten trekken.

Pu-erh thee: Pu-Erh-thee word gezet  op 90 à 100°C. Er is veel discussie of het water al dan niet moet koken, probeer het dus vooral zelf eens. Gebruik 7.5 gram per liter en laat 2 tot 5 minuten trekken naargelang uw smaak.

Oolong thee: Oolong theesoorten zijn zo verschillend van elkaar dat het heel moeilijk is om één algemene richtlijn te geven. Als je toch een advies wilt, neem dan 80 à 90°C. Je gebruikt 7.5 gram per liter en laat het 3 tot 5 minuten trekken. In de Chinese stijl gebruikt men een grotere hoeveelheid thee maar laat men de thee korter nl 30-60 seconden trekken.

BaiMudan bigger (2)

Vanuit een grenzeloze passie voor echte thee hebben Wouter en Tilly ‘Valley of Tea’ opgericht. Ze selecteren de fijnste theeën uit China, Indië en Japan en importeerden ze rechtstreeks. Hun principes zijn eenvoudig : ze brengen thee met een duidelijke meerwaarde want het is pure thee (niet vermengd, geen artificiële smaak- of bewaarstoffen), verse thee (rechtstreeks van de plantage, zorgvuldig bewaard) en de volledige productinformatie (zetwijze, afkomst, geschiedenis, smaak) krijg je er gratis bovenop.

Ze verdelen hun thee door middel van theeproeverijen en via hun webshop “ValleyofTea”, waar ze ook een blog hanteren over de wereld van de thee. Hun aanbod is een kans om kennis te maken met een persoonlijke selectie kwaliteitstheeën, opgestuurd vanuit een Belgisch adres. Vragen of suggesties? Mail naar info@valleyoftea.com.