Dat er met Lichtmis traditiegetrouw pannenkoeken gebakken worden, wist je ongetwijfeld al. Maar weet je ook waarom? 40 dagen na Kerstmis, op 2 februari vieren wij Maria Lichtmis. Deze feestdag kondigde vroeger het einde van de donkere, koude winter aan. Ook de kippen  werden de langer wordende dagen ‘gewaar’ en begonnen weer eieren te leggen. Lichtmis was dus vroeger het moment waarop men vroeger eindelijk weer pannenkoeken kon bakken. Tot zo ver mijn les geschiedenis (uit de cursussen van mijn dochter).

Hoog tijd om jullie te inspireren met leukste pannenkoekreceptenen die eerder op Cuberdon&Macaron verschenen. Vraag mij niet om een favoriet te kiezen. Het liefst van al organiseer ik een echte pannenkoeken-party.  Ik maak dan zowel de echte American pancakes als traditionele  pannenkoeken met kinnekessuiker en voorzie garnituur als vers fruit, slagroom,…  Voor de liefhebbers kan er ook een crêpes suzette bij. En weet je wat nog het leukste is? De restjes verwerk je de dag nadien gewoon in een pannenkoekentaart. Veel bakplezier! Smakelijk!

  1. Heerlijk traditioneel met kinnekessuiker

Pannenkoeken

Wat heb je nodig? 200 g zelfrijzende bloem, 1/2 liter melk, 30 g fijne suiker, 1 pakje vanillesuiker, 4 eieren, scheut olie of boter.

Hoe ga je te werk? Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe, maak een kuiltje in het midden en voeg hier de eieren aan toe. Voeg de melk toe en klop het deeg tot een glad mengsel. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin aan de leuke én hete baktijd….Laat de plancha goed voorverwarmen en zet net voor het bakken het vuur wat minder hard. Neem een sauslepel als maat voor het maken van de pancakes en laat je helemaal gaan 🙂

Serveren? Met bloemsuiker, kinnekessuiker en verse fruitsalade…

2. Sjik zijn deze crêpes suzette met Grand Marnier 

CREPE SUZETTE EVOLUTION_HD

Wat heb je nodig voor de saus? 6 pannenkoeken – 55g karamel, 15cl sinaasappelsap, 2 koffielepels maïzena (5g), 3cl likeur GRAND MARNIER, 15g boter.`

Hoe ga je te werk? Giet het sinaasappelsap, de karamel en de maïzena in een pan. Breng het mengsel, al kloppend met de garde, aan de kook. Blijf mengen en voeg er de boter en de GRAND MARNIER likeur aan toe. Plooi de pannenkoeken in 4, schik ze op een bord en overgiet met de saus. Verwarm 5 minuten op 180° en dien meteen op.

Naar een recept van Laurent Moreno, Gastronomy Ambassador

3. Pancakes blijven toch mijn persoonlijke favoriet. Deze lemon en coconut pancakes met bosvruchten en limoen moet je beslist eens uitproberen

Wat heb je nodig? 100g bloem, 40g suiker, 1 en 1/2 tl bakpoeder, een snuifje zout, 75cl karnemelk, de zeste van 2 biolimoenen, 20cl limoensap, 1 ei, 1 zakje vanillesuiker en 200g bosvruchten (diepvries in de winter, vers in de zomer)

Hoe ga je te werk? Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg nadien alle ‘natte’ ingrediënten erbij en meng vervolgens alles goed tot je een glad mengsel bekomt. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin dan met bakken. Maak de pan goed warm, vet in met boter of olie en gebruik een sauslepel om de juiste maat te ‘doseren’. Maak een kleine cirkel van het deeg (van ongeveer een halve centimeter dikte) , decoreer met enkele bosvruchten en bak ze langs beide kanten goudbruin.

Ook de  ‘Coconut Pancakes’ op basis van karnemelk en  kokos(melk) zijn een verrassende én zeker uit te proberen combinatie….

Wat heb je nodig? 160g bloem, 2 el suiker, 1 tl bakpoeder, een snuifje zout, 50g gemalen kokos, 1 ei, 75cl karnemelk, 100cl kokosmelk en wat kokosschilfers voor de decoratie.

Hoe ga je te werk? Meng eerst alle ‘droge’ ingrediënten door mekaar. Voeg alle ‘natte’ ingrediënten erbij en meng goed tot je een glad mengsel bekomt. Laat het deeg een kwartiertje rusten en begin dan met bakken. Maak de pan goed warm, vet in met boter of olie en gebruik een sauslepel om de juiste maat te ‘doseren’. Maak een kleine cirkel van het deeg (van ongeveer een halve centimeter dikte) en bak ze langs beide kanten goudbruin.

Serveren? Met kokosschilfers, custard of gewoon met suiker.

4. Wees creatief met pannenkoeken. Verwerk ze in een ‘over the top’ taart

IMG_4352

Wat heb je nodig? 12 vers gebakken pannenkoeken, slagroom, een grote pot Nutella, hagelslag en leuke vlagjes en dito plateau om het geheel af te werken.

Hoe ga te werk?  Begin met de grootste pannenkoek en bestrijk het rijkelijk met Nutella. Ga nadien verder met een andere pannenkoek en slagroom en herhaal dit tot je alle pannenkoeken verwerkt heb. Als kers op de taart werk je de taart af met een flinke toef slagroom en een regen van hagelslag.