Niet Blankenberge maar Zeebrugge wordt dé parel aan de kust. Tussen de drukke professionele werkzaamheden door, zakte ik de voorbije weken meermaals af naar het leuke havendorp. Vraag mij niet waarom, het moet een combinatie van factoren zijn. Heimwee naar mijn studententijd misschien toen ik samen met Zeebrugse vrienden de plaatselijke horeca onveilig maakte. Een hunker naar authenticiteit kan het ook zijn. Ik heb het namelijk niet zo begrepen op het flaneren en het paraderen langs “Place ma tu vu.”

IMG_1446 IMG_1629

“No-nonsense” dat is wat je in Zeebrugge krijgt. Niet te veel poespas maar echte zaken voor dito mensen. Ik start mijn bezoek aan de oude vissershaven altijd met een kleine “route touristique”. De blauwe brug aan de sluis of de wegwijzertjes zijn interessante stops voor een leuke Instagrampost. Vergeet zeker ook niet de duikboten en de andere vaartuigen in de haven te bewonderen.

IMG_0987

Maar er is meer. Zeebrugge is een ontluikend paradijs voor foodies. De bestaande viswinkels blijven een aanrader. De caféetjes zijn er nog echt. Je kan er probleemloos blijven plakken en socializen met de locals.  Café De Kruisbank is zo’n geweldig café. Ik liet er mij  onder andere vertellen dat ook de Zeebrugse horeca meer dan de moeite is. Naast enkele gevestigde waarden, kwamen 3 nieuwe namen steeds terug : ’t Werftje, Port Basil en Dessert Space. Ik ging op ontdekking en dit is het resultaat….

De beste garnaalkroketten eet je bij ‘t Werftje

IMG_1562

’t Werfje is in de eerste plaats een café maar dan wel een heel speciaal. Iedereen -van de eenvoudige dokwerker tot de hippe toerist -hangt er aan de toog. Er wordt in een geweldig kader gedronken en vooral lekker gegeten. Hun huisspecialiteit zijn garnaalkroketten die je klassiek -met een boterham en een slaatje- of gewoon uit het vuistje kan bestellen. Helemaal over de top vind ik hun aanbod van 10 garnaalkroketten op een bord.  Lekkerder kan ik mij een cafébezoek niet voorstellen. Ik probeerde de gegrilde langoustine en kon letterlijk mijn vingers en duimen aflikken. Zelfs aan de fruits de mer op de tafel van de buren heb mij pleziertje gehad. ’t Werftje, Werfkaai 29. tel. 0497/55 30 10

De echte pizza Napolitana bij Port Basil

IMG_1598

Even verderop, langs de andere kant van de kaai, vond ik een ander pareltje. Port Basil is nog een echte pizzeria. Bruno Baes zegde zijn job als decorbouwer vaarwel en vond in Napels de passie voor het bakken van pizza’s. Hij volgde er een opleiding tot pizzaiolo (pizzabakker). In Port Basil trakteert hij ons samen met zijn team op een uitgelezen assortiment van pizza’s. Verse tomatensaus en seizoensgebonden toppings zijn er verder een vaste waarde. Probeer er zeker ook de rijkelijke schotel antipasti uit. Een mooie selectie van Italiaanse kazen en vleeswaren maken de apéro helemaal af. De zaak en dan vooral de inrichting is een tweede reden om langs te gaan. Buiten is het leuk zitten met een knap zicht op een authentieke stukje Zeebrugge. Binnen is het de moeite om met je smartphone alle details te fotograferen. Oude weegschalen en verpakkingen, leuke meubels, geweldige tegeltjes,…maken duidelijk dat ze bij Port Basil over alles nagedacht hebben. Top zaak om te onthouden! Port Basil, Vismijnstraat Zeebrugge

IMG_1626

 

Originele Sweets ’ n Sweets Dessert Space

IMG_1030

Een totaal andere zaak vind je in de Vismijnstraat. Patissier Sven Coryn, die eerder al in een aantal sterrenzaken werkte, houdt er nog tot eind september een leuke pop-up open. Desserten krijgen er een hoofdrol. Verwacht geen klassieke tearoom met wafels en pannenkoeken maar een totaal andere benadering. In een klassiek restaurant wordt het dessert gezien als afsluiter en ligt de focus op rijke voor- en hoofdgerechten. Sven wil tonen dat dat ook anders kan. Eerst serveert hij een paar lichte hapjes en hartige gerechtjes. Nadien kan je kiezen voor een gerecht dat de overgang bepaalt van zout naar zoet om dan te eindigen met het orgelpunt : de desserts. Het woord “dessert” is hier een understatement. Ik zou het liever smaakvolle belevingsbordjes noemen. Toen ik er was, koos ik voor de Mont Ventoux. Sven die tevens een fervent fietser is, haalde zijn inspiratie letterlijk uit zijn rennersbroek. Van de producten die hij op zijn fiets eet als bananen, chocolade en een Snickers maakte hij zijn eigen creatie. Sweets ’n Sweets Dessert Space Vismijnstraat 53 Zeebrugge Van 25 juni tot eind september, gesloten op dinsdag