Bij het aperitief heb je het goddelijke goedje wellicht al geserveerd. Maar wist je dat hummus ook de basis kan zijn van een complete maaltijd? Neem nu het bordje Tel Aviv dat ik recent publiceerde of deze ‘loaded’ variant die nu graag met jullie deel.

Huisgemaakte hummus op basis van droge kikkererwten vormt steeds de basis. Tahini (of sesampasta) van goede kwaliteit en een paar andere smaakmakers als citroen en komijn geven hummus verder zijn typische smaak. Voorzie je huisgemaakte hummus ook altijd van wat ‘opsmuk’. Niet teveel maar net genoeg om er een compleet gerecht van te maken. Hartige toppings als pastasaus, traaggegaard vlees of een ander keukenrestje kunnen jouw hummus helemaal anders maken. Speel ook met textuur en voeg gretig nootjes en pitten toe.

Wat heb je nodig?

Voor de huisgemaakte hummus :

• 200 g droge kikkererwten
• 1 citroen
• 1 teentje knoflook
• 4 el tahin (sesampasta)
• 1 el olijfolie extra vierge
• ½ kl komijn
• peper en zout

Voor de ‘loaded’ versie :

Je kan opteren voor een veggie variant : met tomaatjes, komkommerstukjes, fetablokjes, muntblaadjes, platte peterselieblaadjes, eetbare bloemen, granaatappel,…

Je kan opteren voor een vleezie variant : met gebakken lams of rundsgehakt of gestoofde kip in combinatie met groentjes, kruiden, eetbare bloemen en zelfs fruit is een leuke optie.

Vergeet op het eind ook geen olijfolie en za’atar voor de afwerking.

Hoe ga je te werk?

Doe de gedroogde kikkererwten in een kom en zet ze onder water. Laat 12u weken. Giet de kikkererwten af en laat ze 1u koken in water met wat zout, tot ze mooi zacht zijn.

Giet af (hou wat kookvocht bij!) en laat afkoelen. Probeer zoveel mogelijk de velletjes te verwijderen. Dat zal de smaak ten goede komen.

Pers de knoflook en het sap van de citroen. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met de helft van het citroensap, de knoflook, de tahin, de olijfolie en de komijn in een keukenrobot en mix tot een gladde pasta. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe, als het mengsel te droog is.

Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra citroensap. Doe de hummus in een kom en werk af met de verschillende toppings, olijfolie en za’atar.

Naar een recept van Avocado van de Duivel

Decoratietips :

  • Kies voor verschillend gekleurde ingrediënten.
  • Speel met verschillende vormen (rondjes, blokjes, blaadjes, fijngehakte noten)
  • Bedek slechts de helft of een derde van jouw portie hummus.
  • Werk in één lijn en laat kleuren op verschillende plaatsen terugkomen.
  • Serveer op een groot diep vorm of serveerschaal met lage rand.