Kaneelbroodjes met blauwe bessen

Het leven is wat je ervan bakt….ik neem deze quote zowel figuurlijk als letterlijk want bakken, initiatief nemen en dingen doen zitten nu éénmaal in mijn DNA. Zo had ik afgelopen zondag een ‘lichte’ bakdwang. Ja, ik duik dan in mijn boekkast en ga op zoek naar originele recepten. Ik kies er vaak een paar uit en maak er dan mijn eigen ‘baksel’ van. Zo ontstonden ook deze geweldige kaneelbroodjes met blauwe bessen…

Wat heb je nodig?

Voor de broodjes:
500g bloem, 250ml lauw water, 180g blauwe bessen, 160g abrikozenconfituur, 100g suiker, 100g boter, 2 eieren, 1 zakje droge gist, 1 el kaneel, 1 tl speculaaskruiden en 2 tl zout.

Voor de afwerking :
1 ei, 1 el suiker, 1 el granola en wat madeliefjes of viooltjes voor de afwerking

Hoe ga je te werk?

Meng het water met de suiker en de droge gist. Laat dit mengsel minstens 10 minuten rusten tot zich schuim vormt (zo ben je zeker dat je gistcelletjes actief worden).Smelt de boter en laat je vervolgens afkoelen (niet te lang want de boter mag niet weer stijf worden). Voeg één ei toe en meng goed. Zet dit mengsel even apart.

Neem een andere mengkom en meng de bloem met de kruiden. Voeg het gist – en botermengsel toe en begin met kneden. Pas als de bloem het gistmengsel opgenomen heeft, voeg je het zout toe. Blijf minstens acht minuten kneden.

Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek én op een warme plek minstens twee uur rijzen. Ik rijs (of mijn deeg :-)) ook vaak in de oven op een temperatuur van 30 graden.

Neem een ingevette bakplaat. Verdeel het deeg in acht gelijke delen en vorm er mooie broodjes van. Leg de broodjes in een cirkel en laat twee centimeter tussenruimte (na het rijzen wordt dit wel opgevuld). Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.

Warm de oven voor op 180 graden. Strijk de broodjes in met het eigeel en strooi er ook wat suiker en granola over. Schuif ze voor 30 minuten in de oven.

Kies je mooiste serveerschotel uit, leg de broodkrans voorzichtig op de schotel en werk af met eetbare bloemen.

Serveertip : de broodjes zijn lauwwarm het lekkerst en laten zich goed combineren met boter of labne.

Geef een reactie

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy