Blog over alles wat ik authentiek én smakelijk vind

De dag mijn dochter vegetariër werd

Het moment zal ik nooit vergeten. Het was op een moderne manier, via een appje. “Hey mamsie, de veggiekost is hier zo lekker. Ik eet voortaan geen vlees meer.” Een welgemeende sorry beenhouwersdochter voegde ze er nog aan toe. Daar zat ik dan, in de zetel mijmerend over het verdwijnen van een stukje familiegeschiedenis en denkend wat nu?

Mag het ietsje meer zijn?
Tussen de worsten en de hammen ben ik grootgebracht. Het zinnetje “Mag het ietsje meer zijn” was letterlijk dagelijkse kost. In het atelier van mijn vader hadden wij onze speeltuin; satés maken, worsten draaien en hammen verpakken waren onze (verplichte) hobby’s. Het liefst ging ik mee op de baan want het verkopen van vaders’ goei merchandise kon ik als de beste. Uit de vele klapjes die ik toen met de slagers had, ontstond een onvoorwaardelijke liefde voor de stiel.

Foto @frenchbeans

Minder maar beter
De liefde bleef. Kwantiteit maakte plaats voor kwaliteit. Of om het met de woorden van Vlaanderens bekendste slager Hendrik Dierendonck te zeggen : “ Vlees eet je zoals je wijn drinkt : niet elke dag een fles, maar als je één drinkt, wil je een goed glas.” Voor dat goed stukje vlees, rij ik graag een ommetje. Ik heb een selectie van slagers die ik frequenteer. Bij Rik ga ik langs voor pensen en mosterdspek, bij Noël vind ik dan weer het beste rundvlees, speciaal op mijn maat gesneden.

Of helemaal niets meer
En dan komt de dag waarop je dochter beslist om geen vlees meer te eten. Het kwam aan als een klop van een slagersbijl. “Hoe moet ik nu gaan koken? Hoe zorg ik ervoor dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgt? Weet je, ik ben best wel traditioneel als het op koken aankomt. Recepten draaien al sinds mijn eerste kookavonturen rond vlees en groentjes zwierde ik er altijd wel ergens bij.

Foto @French Beans

Bedankt Sarah, Jamie en Fie
Maar tijden én kinderen veranderen. Mama’s gelukkig ook. Al ging dat laatste niet zonder slag of stoot. De vleesvervangers uit de supermarkt waren vaak de inzet van heftige tafeldiscussies. Af en toe wou ik haar stiekem bekeren en maakte ik nog één keer haar vleesfavorietjes. Maar zelfs de beste vol-au-vent kon haar niet overtuigen ☺. Stap voor stap maakte ik de omslag. Sarah, onze sympathieke groenteboerin leerde mij vegetarisch koken. Jamie geeft mij met zijn nieuwste boek VEG elke dag inspiratie. En dochter Fie, die heeft van haar moeder een groentekok gemaakt.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Tafelklap

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Yes, ik mag eindelijk ook eens klappen. Voor zij die mij nog niet kennen : ik ben Anniek, madam van Bart en hippe madre van Fieke en Nore. Uitleggen en mannekes tekenen is mijn specialiteit. Met Tafelklap wil ik je het gevoel geven dat je met mij aan tafel zit. Ronduit vertellen ( of klappen in schoon Vlaams) over dingen die ik geweldig authentiek vind; daar draait deze blog / instagramaccount om. Bloggen is al sinds 2010 een creatieve uitlaatklep. Met Cuberdon&Macaron was ik één van de eerste Vlaamse foodbloggers. Ik deelde met veel goesting recepten en adresjes. Fantastisch vond ik deze pioniersrol. Ik ging naar evenementen en pikte af en toe een onvergetelijke persreis mee. De goesting is er nog altijd maar de focus is anders. Sinds begin dit jaar heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt en schrijf ik mee aan het smakelijke verhaal van andere (food)ondernemers.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Ik heb niet veel nodig om goeie tafelklap te hebben. Interessant gezelschap (al klap ik tegen een hond met een hoed op bij manier van spreken), simpele maar echte kost en ik ben content. Ik hou meer dan ooit van de eenvoud en laat de sterren liever aan mij voorbij gaan. Geef mij dus maar een goed pak friet, een simpel taartje of een stevige borrelplank.
Als ik er dan toch ‘topervaringen’ moet uitkiezen dan neem ik je graag mee op reis. Eén ervaring die er bovenuit sprong, was ons eerste terrasje in Tel Aviv. Het kon geen betere kennismaking met de keuken van het Midden-Oosten zijn. Nadien volgden nog veel andere tafelklapjes in deze geweldige stad. Caroline verzamelde ze allemaal in deze geweldige blogpost. Zoek je het dichter bij huis, ga dan in Berlijn eten bij Neni of een cocktail drinken in de MonkeyBar. Een uitzicht op de Berlijnse Zoo krijg je er gratis bovenop. Recent had ik samen met Annelies een mooie afsluiter van onze opleiding ‘Culinair Schrijven’. In Utrecht gingen wij lunchen bij Comptoir Libanais. Heel dicht bij huis heb ik één grote favoriet : De Bakermat. Fantastisch hoe de jonge chef de pannen van het dak kookt.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Ik hou van unieke feestjes, zo die, die zo goed zijn dat ze maar één keer kunnen georganiseerd worden. Vooral geen stijf gedoe maar veel gezelligheid én originele gerechten die bij het feestthema passen. Een feestje waar ik nog altijd trots op ben, is onze Bal Marginal. Van een compleet foute dresscode tot onze ‘Château Migraine’ lieten wij daar het plaatje 100% kloppen. In deze blogpost krijg je 5 tips om er zelf ééntje te organiseren.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Dit jaar vierden wij kerst op verplaatsing. Ik had zonder overdrijven afkickverschijnselen. Het voelde raar aan om in de dagen voor kerst niet bezig te zijn met het zoeken naar originele recepten en het samenstellen van het ultieme kerstmenu. Gelukkig kan ik vandaag mijn hart ophalen en uitgebreid kokkerellen voor Nieuwjaar. Het thema is helemaal mijn ding : de keuken van het Midden-Oosten geserveerd op een grote aperitiefplank . Ik ben dan ook al 2 dagen bezig met het maken van labne, hummus, falafel,… en zelfs shashuka staat op het menu.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Ik sla altijd een voorraadje van Champagne en biertjes in. De dorstigen laven is een werk van barmahartigheid, niet. Verder vind ik pateekes ook onmisbaar. Een echte kerstbûche met veel crème-au-beurre of een plotertaart van Bakkerij Heidi mogen niet ontbreken.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Eind 2018 stierf mijn klasgenootje Katrien na een slepende ziekte. Het voorbije jaar dacht ik vaak ‘Ons Katrien kan al dit moois niet meer meemaken’. Ze liet mij ook haar manier meer relativeren en genieten van de kleine dingen. Bedankt schoon madam. Daarnaast kan ik mij behoorlijk opwinden over de verzuring in onze maatschappij. Ik woon in één van marginale driehoeken van het land waar extreemrechts het te goed doet. Er wordt veel geklaagd en gezaagd maar weinig ondernomen. Het is vooral de groeiende kloof in onze maatschappij die mij zorgen baart. Wij hebben het goed, wij denken progressief, wij willen meewerken aan een beter klimaat,… Maar er is een andere groep die mort, die niet content is en nog heel ver van de klimaatproblematiek af staat. Wij hebben nood aan bruggenbouwers, aan mensen met visie en charisma en niet aan (pre)formateurs die zoveel maanden na de verkiezingen nog altijd geen regering kunnen vormen.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Groenten en nog eens groenten. Deze beenhouwersdochter moet iets bekennen. Ik heb sinds kort een vegetariër in huis. Was mij dat even schrikken ☺. Nee hoor, het was de gelegenheid om mijn kookgewoontes aan te passen. Groenten zijn voortaan het vertrekpunt van elk kookavontuur. Met het inspirerend tripje naar Tel Aviv in het achterhoofd en een paar inspirerende kookboeken bij de hand komt dit helemaal goed.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? In de categorie non-food was het boek ‘De Columbus’ van Wim Lybaert ideale vakantielectuur. Het belang van het onderweg zijn vat hij zo mooi samen. ’n Topkerel. Recent heb ik dankzij Evelien de ‘Joy of Missing Out’ ontdekt. Fantastisch hoe Nele Colle voor meer ruimte in mijn hoofd en je laat kiezen voor wat echt belangrijk is.
In de categorie ‘food’ is er één boek het afgelopen jaar onmisbaar geworden. In ‘Zout, Vet, Zuur en Hitte’ slaagt Samin Nosrat erin om koken samen te vatten in deze vier elementen. Het verandert én verbetert je manier van koken.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?
Ik ben graag en veel op de baan. Ik ben een grote fan van Waze een app mij effeciënt naar de juiste bestemming brengt. Op stap met vrienden gebruik ik graag Spiltwise want goede rekeningen maken nog altijd goede vrienden. Onderweg probeer ik af en toe een podcast mee te pikken – Stir the pot vind ik zalig. En tussen al dat technologie geweld ben ik ook een fan van het eenvoudige notitieboekje waarin in de principes van bullet journaling zo goed mogelijk probeer toe te passen.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Eén reis is al geboekt : Noorwegen. Letterlijk en figuurlijk ver buiten mijn comfortzone. Rondtrekken en kamperen in een streek zonder restaurants wordt een uitdaging. Verder heb ik veel behoefte aan vitamine C(ity) en wil ik de mooie boerenbuiten van Appelterre af en toe eens achter mij laten. Kopenhagen, San Sebastian, Beiroet of Turijn staan op mijn bucketlist. Wie gaat mee?

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Op persoonlijk vlak wil ik nog meer het ‘less is mor’ principe gaan toepassen. Lid worden van de plukboederij, zuurdesembrood bakken, in de hof werken en elke dag genieten van de simpele Tafelklap.
Op professioneel vlak wil ik eindelijk gaan doen wat velen mij al maanden zeggen. ‘Mijn eigen Anniek-ding’ doendus, inspireren met frisse én smakelijke communicatie. Ik wil meer de focus gaan leggen op het coaching en begeleiden van (food)ondernemers. In januari start ik daarom met een nieuwe opleiding ‘smakelijke communicatie’ gezellig aan de keukentafel. Hier lees je alle details.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? Ik gebruik graag één van de oneliners van mijn grootmoeder zaliger. “Je moet de mensen nemen zoals ze zijn en niet zoals ze zouden moeten zijn.” Mijn ‘metjen’ was een wijze madam.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Manon Van Aerschot

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Hey, ik ben Manon, foodie in hart en nieren en dat mag je best letterlijk nemen. Ik maakte van mijn passie mijn beroep en werk als zelfstandig culinair journalist en foodstylist. Op mijn blog macaronmanon.be vind je mijn eigen verhaal met receptideetjes en mijn favoriete adresjes in binnen-en buitenland. Ik ben geen ochtendmens maar voor versgebakken pannenkoeken of wafels mag je mij altijd wakker maken. Ik kan nog geen twee minuten stilzitten maar wel uren in de potjes roeren in de keuken. Op tafel vind je bij ons zowel klassieke Belgische kost als wereldse gerechten. Ik hou ervan om buiten de lijntjes te kleuren. Be bold, or italic, never regular…

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Da’s een moeilijke! Ik heb eigenlijk super veel fantastische momenten beleefd het afgelopen jaar. Er zijn wel twee mijlpalen die dit jaar hebben getekend. Ik maakte mijn eerste eigen kookboek ‘Alle dagen feest’ en ik stapte in het huwelijksbootje. We gaven ons trouwfeest in een tomatenserre en aten met 120 mensen aan een lange tafel in de serre. Dat moment was voor mij misschien wel het mooiste van het afgelopen jaar. Lekker eten delen met bijna alle mensen die je graag ziet, dat gebeurt zelden!

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?Ha ik denk dat ik dat het voorbije jaar samen met mijn man al gedaan heb. We trouwden in een tomatenserre, hebben 1,5 jaar alles gepland en georganiseerd want een serre heeft geen keuken, geen stoelen of tafels, geen dansvloer, geen verlichting,… maar het was fantastisch! En ook op het bord speelden tomaatjes de hoofdrol ;-).

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Al voorbij vrees ik ;-).

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Hmm gerookte zalm denk ik, dat zit altijd wel ergens in een gerechtje. Dat heeft meteen iets feestelijks!

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Trouwen! Haha dat was toch een behoorlijke organisatie maar we hebben ontzettend van het feest genoten. We reisden ook naar New York, onze eerste keer in de V.S. Ik vond het daar fantastisch en voelde mij meteen thuis! En een kookboek maken dat had ik toch echt niet zien aankomen. Ik kreeg slechts 8 weken om alles af te werken maar het is gelukt en ik kijk er met een grote glimlach op terug. Ik kan het nog steeds bijna niet geloven als ik mijn boek in de boekenwinkel zie liggen!

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Less is more! Er is terug ruimte voor authenticiteit en echtheid. De vol-au-vent is niet meer oubollig maar juist lekker hip mét kip van bij een eerlijke boer en zelfgetrokken bouillon. Ik ben daar heel blij om, schuimpjes en dergelijke zijn nooit mijn ding geweest. Een gerecht smaakt voor mij het beste met een vleugje nostalgie.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? ‘Nooit meer te druk’, een boek over balans vinden, over ondernemersschap en over ok zijn met je drukke agenda en er met een andere instelling naar te leren kijken. Change the mood!

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Instagram, ik blijf dat echt geweldig vinden! Al heb ik daar het gevoel dat ik soms niet helemaal mee ben. Ik ken niks van de algoritmes of hoe je meer volgers of likes krijgt, ja echt! Ik doe eigenlijk maar wat. Als ik dan zie dat sommige accounts op enkele maanden tijd hun volgers verdubbelen en plots torenhoog boven mij uitsteken vraag ik me af hoe dat komt. Misschien moet ik me daarin verdiepen haha en mee met mijn tijd gaan ofzo. Maar ik hoop dat er een einde komt aan alle accounts die Instagram niet op een eerlijke manier gebruiken. Het is zo’n mooi medium, ik hoop dat het niet kapot gemaakt wordt. En ik hoop ook dat mensen zich realiseren dat het maar een medium is, niet het leven. Als mijn account morgen platligt ga ik het daar even moeilijk mee hebben maar mijn wereld zal heus niet vergaan.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
We spelen met verschillende ideetjes: Vietnam, Tel Aviv, Italië,… Dit jaar wil ik veeeel reizen ☺.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Meer rust en balans vinden. Ik heb nu soms het gevoel dat ik echt altijd in dienst sta van mijn klanten. Ik denk dat ik de dingen een beetje meer moet loslaten en meer moet genieten van alles dat ik doe.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?
Zoals ik al zei: Be bold, or italic, never regular. Het is ok om een beetje anders te zijn en je eigen ding te doen. Anders zou alles maar een saaie boel worden ;-).

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Nathalie Deraedt

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Hoi, ik ben Nathalie, liefhebber van lekker eten én vooral van gezellig tafelen. Ik heb een gezellige horecazaak Bistro Gelati in Ninove en ben steeds op zoek naar inspirerende mensen en dingen.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb je het lekkerst getafeld? Het zijn er wel meer dan één geweest. Eentje dat bij blijft omdat het zo lekker was is The Phlox in Everbeek. En onlangs hebben wij samen gezellig getafeld bij het Italiaanse eetcafé Il Padrino in het mooie Zalardinge bij Geraardsbergen.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van je dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen. Ik zou mij vooral laten omringen die mij nauw aan het hart liggen. En als het dan toch iets meer mag zijn, mag Sergio Herman langskomen om te koken. Samen gezellig in de keuken dat zie ik wel zitten.

Kerstmis is nu al voorbij. Maar wel gerecht is er elk jaar bij? Ik heb niet zo’n traditioneel kerstgerecht. De decoratie moet goed zitten en het hoofdgerecht moet iets met vlees zijn. Dit jaar was het ossobucco à la Milanaise.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van wel product sla je met de feestdagen altijd een extra voorraadje in? Champagne en foie gras, om gezellig te genieten met z’n tweetjes. Een kerstbûche mag er ook altijd zijn.

2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk. Het overlijden van mijn grootmoeder -op de verjaardag van mijn zoon- heeft meer impact op mijn leven dan gedacht. Ze was mijn steun en toeverlaat en leerde mij het mooie van het leven.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Sous-vide koken, wat behoudt deze kooktechniek smaak en aroma. Ik vind het heerlijk om mij hierin te verdiepen.

Van de tafel naar de tafel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meeste kunnen bekoren? Het boek van Michelle Obama heeft mij echt in de ban gehouden. Straffe dame als je het mij vraagt. Verder heb ik ook genoten van Ondine, een prachtige boek van onze streekgenoten Jennifer Vrielinck.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Pinterest en Instagram zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Ze geven mij elke dag zin om te creëren.

Waar gaat / gaan jouw reizen in 2020 heen? Vooral naar Spanje. Mijn bron van rust en vooral de ideale plek om lekker te eten. Simpel maar gezellig. Voor de rest heb ik geen plannen, we zien wel wat het jaar brengt.

Welk ondernemersdoel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik broed volop op een nieuw concept voor mijn zaak. In 2020 wil ik meer dan ooit mijn ding doen. Stay tuned dus.

Tot slot…..heb je nog een leuke quote voor ons? ‘Pas als je loslaat wat niet bij je past, schep je ruimte voor jezelf’

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Siem Devos

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Ik ben Siem Devos, 30jaar, mama van 2 kleine koters, eigenares van Bustique lingerie en daarnaast gepassioneerd door alles wat mooi en liefst zelfgemaakt is.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Link naar een eventuele blogpost /website mag altijd bijgevoegd worden? De spontane onverwachte momenten met vrienden. Een etentje voor een concert in het park, een zomeravond op onze koer, …

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Oh denk aan lange tafels in de openlucht, lampjes in de bomen, mooi servies, prachtige veldbloemen en lekker gevarieerd eten.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Clichés der clichés, gourmet. Gewoon gezellig rond de tafel. En op Nieuwjaarsdag confituurtaart van de oma volgens geheim recept.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Ik probeer in het algemeen te gaan voor minder, maar des te meer kwaliteit. Waardige producten die met liefde gemaakt zijn. Het liefst van eigen bodem.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Niet per se één specifieke gebeurtenis. Eerder het drukke jaar op zich. Op naar 2020 met meer gezellige tafelmomenten en tijd voor goede gesprekken en mekaar.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Vegan. Een doelstelling voor 2020 is 30 dagen volledig plantaardig te eten. Benieuwd wat deze nieuwe manier van koken me zal bijbrengen.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? “De kunst van het ongelukkig zijn”. Content zijn met wat is. Niet steeds ijveren naar meer. Het leven heeft dieptes nodig om terug te hoogtes te kunnen voelen.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Elke dag vakantie & Heksen dragen sneakers. Over vertragen en (ont)moeten.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Naar mijne hof en onze koer. 😉

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Blijven groeien, maar op een aangenaam en vol te houden tempo.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? De sleutel tot een goed leven is niet de obsessie met meer; het is het belang inzien van minder, van wat oprecht is en acuut en belangrijk.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Koen Verschaeren

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Ik ben Koen van Teveelkookboeken, een blog, die al even in de koelkast staat, maar nog alive & kicking op Instagram. Daarnaast werk ik als solution engineer bij ML6. Dat is een snelgroeiende startup gespecialiseerd in AI en big data. Regelmatig ben ik als Antwerpenaar vooral lost in translation door de West-Vlamingen op het werk maar deze job brengt me ook bij klanten in heel Europa. Dat is culinair bijzonder interessant.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Dit is moeilijk kiezen. Naast o.a. de Ottolenghi potluck bij Caroline en de table d’hôtes bij Anniek zeker de trip naar Tel Aviv en Jerusalem. Dat is echt rondlopen in een Ottolenghi kookboek. Op restaurant springt Pachamama in Londen er zeker uit. In hun vestiging in trendy Shoreditch is het een mix van Peruviaanse en Chinese keuken. De combinatie van frisse ceviche en bijvoorbeeld aardappel noodles met veel sesamolie werkt echt.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Ik ben niet zo’n feestliefhebber en ik hou niet van grote groepen mensen dus ik zou het zeer kleinschalig houden. Geen gedoe met op en top afgewerkte tafeldecoratie maar gewoon een goede mix van Chinese en Indische gerechten, gemaakt met lokale topingrediënten en zonder allerlei shortcuts. Dus vers gemaakte kruidenmixen en currypasta’s. Daarnaast zou ik ook een paar zeer lekkere thee’s uit Darjeeling en Taiwan voorzien.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Eigenlijk niets speciaals want de familie zijn geen avontuurlijke eters 🙂 Ik ga wel een poging doen om de top doughnuts van Breadahead na te maken. Ik ben de workshop gaan volgen in november dus tijd om aan de praktijk te beginnen.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? De snelheid waarmee mensen tegenwoordig meegaan in bepaalde discussies en trends. Hierdoor is alles zeer snel een zwart/wit of wij/zij verhaal. Daarom komt men zelden of nooit tot een duurzame lange termijn oplossing of durft men de kern van het probleem niet benoemen. Komt dit door de media die te weinig aandacht besteden aan degelijke onderzoeksjournalistiek? Of het onderwijs dat gewoon logisch denken en wat nieuwsgierigheid niet genoeg stimuleren? Of is er daar niet genoeg tijd, geld of kennis voor? Misschien zijn het bedrijven, een selectie van experten en de politiek die vooral, uit eigen belang, een bepaalde agenda willen doorduwen?

Daarnaast blijft ik ook met verbazing kijken hoe een groot aantal blogs oppervlakkige marketingmachines geworden zijn. Mijn feeds krioelen van de simplistische artikels, oppervlakkige samenwerkingen, vrolijke foto’s en filmpjes van allerlei “superleuke” events of “toffe” nieuwe producten maar zonder interessante achtergrondinformatie, de 27.000ste give-away, selfies en personal branding helaas op het niveau van de laatste CD&Vcampagne… Als lezer heb ik meer en meer een wie gelooft die mensen nog-gevoel!
Bij een professionele blogger begrijp ik dit nog wel want iedereen moet een goede boterham, zuurdesem natuurlijk, kunnen eten. Voor alle anderen… Doe wat meer je eigen ding en maak in 2020 vooral minder fake reclame 😉

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Een interessante trend is dat fermenteren en zuurdesem eindelijk begint door te breken.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Naast de “The Noma guide to Fermentation” een boek over brood: “Living Bread: Tradition and Innovation in Artisan Bread Making”, van Daniel Leader. De auteur gaat achter de schermen bij traditionele en moderne bakkerijen in Europa. Hierdoor krijg je naast achtergrondinformatie een zeer interessante selectie van vooral Franse, Duitse en Italiaanse broden. Meer dan de helft zijn zuurdesem of “hybride” broden en vragen een lange fermentatie. De recepten zijn perfect uitgewerkt i n gr en met percentages, genoeg informatie over het eiwitgehalte van de bloem en een overzichtelijke grafiek van de verschillende fermentatietijden. Kortom, een boek voor “broodnerds” en zeker niet voor plofbrood en kant-en-klaarmixen-bakkers.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik pendel 3-4 dagen per week naar kantoor of de klant met de trein en daarbij lees ik veel artikels op medium.com. Hun dagelijkse aanbevelingen zijn echt super. Ik ben ook een gemotiveerd gebruiker van coursera.org en edx.org. E-learning op zeer hoog niveau. Gratis of voor bijna geen geld. Op die manier kan je ondanks de traagheid van de NMBS nog slimmer worden…

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? In het voorjaar ga ik mijn appartement verder inrichten en investeren in zonnepanelen dus mijn budget gaat beperkt zijn. Mijn werk brengt me waarschijnlijk terug in Londen en Berlijn dus ideaal om er wat langer te blijven plakken.
Voor een langere reis twijfel ik nog. Misschien Sri Lanka of Hong Kong met nog een andere regio in China.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Professioneel zou ik graag een project doen met veel data in de retail of mediasector. Voor de rest misschien terug wat bloggen want alleen kritiek geven en zelf niets doen is te makkelijk 😉 Dat doen onderwijzers, politici en journalisten al genoeg. Maar de goesting is er nog niet helemaal. Uiteindelijk doe ik liever research, recepten testen (en het resultaat opeten) en de foto’s dus neem contact op als iemand wil samenwerken of er interesse is in mini-workshops rond specifieke gerechten of kookboeken.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Sarah Puozzo

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier. Hi Anniek, ik ben Sarah, een Venetiaanse-Vlaamse Bourgondiër die nu al enkele jaren in Nederland woont. 

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Ik kom het hele jaar op geweldige plekken, en een daarvan was enkele maanden geleden in Assisi (Italië). Daar maakte ik kennis met topchef Matteo Bini die uitgenodigd was door Jean-Luc Decroo van Casa Astrid. Matteo maakte een heerlijke olijfolie-ijs met witte chocolade. Ik had al eerder
olijfolie-ijs op, maar zijn versie was echt heerlijk. Hij heeft er ook een prestigieuze prijs mee gewonnen, dus dat zegt wel wat. 
Je leest er hier een klein stukje over.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?Ik denk dat het een gezellig tuinfeest wordt met overal verlichting in bomen, een mooi gedecoreerde tafel en goed gezelschap. Jordi Roca mag zich uitleven met geweldige desserts. Ook hij krijgt van mij carte blanche. 

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Kerstmis vier ik altijd bij mijn ouders in Deinze, samen met mijn broers, schoonzusjes en nichtjes. Mijn moeder bepaalt graag zelf het menu, dus ik kom gewoon eten 😊. Wat er vaak op tafel staat zijn heerlijke, klassieke aardappelkroketjes, gebraad en cranberrysaus. Ik hou van sauzen, dus dat laatste maakt ze vooral voor mij.En de aardappelkroketjes zijn altijd op vraag van mijn vader, een van de weinige Italianen die ik ken die dit verkiest boven pasta 😉.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Ik ben gek op oesters en een lekker glaasje bubbels. Simpel zeg maar 😉.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?Dat was bij Casa Astrid in Assisi (Umbrië). Op hun domein heb ik een olijfboom geadopteerd voor Elly en mezelf. Ik heb veel aan Elly te danken afgelopen jaar, want dankzij haar oplettendheid werd een tumor die stiekem op mijn rug groeide op tijd ontdekt. Ik kon geen mooier geschenk bedenken dan een krachtige, mooie olijfboom adopteren
die meer dan honderd jaar wordt. De bomen dragen nu onze namen en groeien naast elkaar in de Umbrische zon. Ik heb mijn verhaal hier ook kort gedeeld.Ik vond het belangrijk om een beeld weer te geven van een culinair schrijver dat verder gaat dan alleen maar restaurantbezoeken en gerechten koken. Eten gaat ook om de natuur 
en terug naar de basis gaan. Ik vond ook rust toen ik naast die krachtige olijfboom stond, waar ook nog eens bijzondere vruchten op groeien.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Wildetariërs, een benaming die ik zelf gaf in mijn laatste column in een foodmagazine waar ik voor schrijf. Het gaat over vegetariërs die jagers worden en wel vlees eten als ze het dier zelf hebben gedood. Je kan ze geen vegetariërs meer noemen, dus vandaar de nieuwe benaming. We houden nu eenmaal van hokjes, toch?;)

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Ik heb dit jaar helaas weinig boeken echt goed kunnen doornemen. Stel me dezelfde vraag volgend jaar maar weer.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? 
Ik kan me helemaal verliezen in de heerlijke jungle van Pinterest. 

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Ik wil al heel lang in mijn eentje naar Iran om daar ook de eetcultuur te ontdekken (het oude Perzië zeg maar). Iedereen raadt het me af, maar ik hou er net wel van om buiten mijn comfortzone te gaan en het avontuur op te zoeken. Verder staan Parijs, Lyon, Pisa, Rome, Genua en Girona nog op de planning.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? 
Ik heb heel wat doelen, een daarvan is om nog meer mijn eigen signature naar buiten te brengen. 

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? 
Niet bepaald een quote, maar ik heb wel vaak een regel die ik toepas:
“verander de dingen die je kan veranderen en laat los wat je niet kan veranderen.” Tot zover mijn filosofische bijdrage aan dit interview ;). 

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Caroline D’hont

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? We bloggen beiden 10 jaar in 2020 (dat moet gevierd worden!). Ergens in die beginjaren liepen we mekaar tegen het lijf, en de paden zijn mekaar blijven kruisen en lopen de laatste jaren zelfs heel parallel! Maar voor wie nog niet mee is, Caroline is de naam, Avocado van de Duivel de blog!

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Weer enkele hele mooie culinaire ervaringen erbij dit jaar (Willem Hiele, Eén Twee Vijf en Dôme om er maar een paar te noemen), maar de mooiste/leukste momenten blijven toch de etentjes bij vrienden: De Libanese Tafelklap die we samen organiseerden, de Ottolenghi potluck en de Table d’Hôtes bij jou thuis onlangs hoorden zeker tot de hoogtepunten.

Onze Libanese Tafelklap

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Wel, het is me dit jaar eigenlijk al aardig goed gelukt! Voor mijn verjaardag organiseerde ik een pizza-avond op het dak van Pakt. Een beetje tegen mijn verwachtingen in, kwam zo goed als iedereen die ik uitgenodigd had, dus werd het een héél gezellige drukte! Ik zorgde voor deeg, saus en toppings en mijn gasten brachten drank mee. En de geweldige pizza-oven deed de rest van het werk ☺. Het werd werkelijk een magische avond!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Revival of the hapjesplank! Ik denk dat we beide grote fan zijn van Bourgondische hapjesplanken, gevuld met dips, crackers, groentjes, streekproducten,… Ik heb me onlangs ‘geworpen’ op de kunst van het maken van crackers en was aangenaam verrast van de creatieve mogelijkheden. Check it!

Van de bovenste plank

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Een zeer nederig antwoord, maar ik heb dit jaar de magie van een heel eenvoudige ui leren appreciëren. Bij zo goed als elke maaltijd – of het nu een omelet bij het ontbijt is, voor een soep of saus of een lekker stuk vlees – begin ik altijd met het traag en zacht stoven van een ui. Dan zit de basis van je gerecht gewoon altijd goed! Wat ik wél nu ook doe, is steevast bio uien kopen, dat smaakverschil is gewoon fenomenaal.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? In september heb ik een fysieke wake up call gekregen: het zat niet goed hoe ik mijn werk aanpakte: altijd met de laptop aan de keukentafel zitten werken. Mijn nek zat helemaal vast en ik kreeg draaiingen. Ik ging naar de kinesist, richtte mijn bureau opnieuw in en ging ook terug sporten. Een wereld van verschil!

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Op de Food Inspiration Days X eind 2018 werd Tel Aviv getipt als dé culinaire bestemming. Dat moest getest worden! In september gingen we er samen met Koen heen, en dat bleek helemaal waar te zijn. De beste #hongerkes van mijn leven! Het verslag van onze legendarische foodtrip #hongerkeinTLV lees je hier.

#hongerkeintelaviv

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Uiteraard zou ik hier tal van kookboeken kunnen opnoemen, maar ik geef graag een fictie tip mee: The Tuscan Child van Rhys Bowen. Een whodunnit waarbij wat op tafel verschijnt minstens even belangrijk is als wie het gedaan heeft, in de prachtige setting van de Toscaanse heuvels. Heerlijk leesvoer!

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik luister wekelijks naar verschillende podcasts op de fiets. Mijn favoriete foodpodcast is The Sporkful. Soms leuk en luchtig, soms met de nodige diepgang. The Donut King is een mooie mini-series om mee te beginnen. Verder heb ik dit jaar het meest genoten van El Tarangu van Audiocollectief Schik.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Japan of Zuid-Afrika, het is nog niet beslist. Spannend!

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Begin 2020 gaat weekmenus.be live, een nieuw kookplatform waar ik de laatste maanden intensief aan gewerkt heb. Hopelijk wordt het een succes!

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?Dit jaar ontdekte ik de Instagram account ‘frommelrommel’, die staat vol hilarische quotes over eten. ’t Is te zeggen, over de constante struggle

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Mieke De Hoog

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier. Ik ben Mieke, gelukkige vrouw van Nick, trotse mama van Camille en enthousiaste foodblogger bij Mie en Place.
Door mijn passie voor koken én eten kan je me heel vaak in onze keuken vinden. Achter mijn fornuis met mijn neus in mijn potten. In mijn keuken voel ik me goed, kom ik tot rust en kan ik mijn (vaak volle) hoofd leeg maken. Ik ben hier op mijn plaats “Mie en place” e dus.Ik probeer gezond, maar vooral lekker te koken, met veel smaak, met respect voor het (seizoens)product én bovenal met liefde. Voor mij zit het allemaal in de details. Ik kan echt genieten van het voorbereidende werk: lokaal winkelen, de tafel mooi dekken en zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Ik probeer van elke maaltijd een feestje te maken, hoe eenvoudig of bijzonder het gerecht ook mag zijn. Het moment dat we samen komen rond de tafel is goud waard voor mij.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Ik kan ontzettend genieten van hele simpele dingen. Onze pistolet op zondag of de etentjes die spontaan ontstaan met vrienden kunnen zo gezellig zijn. Het hoeft dus zeker niet altijd op restaurant te zijn. De gezelligste tafelklap had ik dit jaar bij Ruggeri. Het is mijn favoriet restaurant omdat het een Italiaans restaurant is en bovendien in onze gemeente. Huiselijk gevoel: check. Kleine, heerlijke kaart met verse seizoensproducten: check. Super vriendelijke, gastvrije bediening: check. Do I have to say more?

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
In mijn dromen zou dat een strandfeest worden. Het liefst in een kleine idyllische baai op een prachtige zomeravond. Ik zou een beperkt aantal gasten uitnodigen die met bootjes naar de geheime plaats zouden gebracht worden. We zouden eten aan lage, lange tafels met heel veel kleurrijke kussens. Op de tafels zouden vaasjes staan met verschillende bloemen en duizenden kaarsen zouden zorgen voor de feeërieke boho stijl. Coldplay zou op de achtergrond voor de nodige sfeer zorgen. We zouden klinken op de liefde met een fantastische cocktail of mocktail in de hand. Ik zou heerlijke zuiderse gerechten met pure smaken op tafel toveren. Terwijl we eten zou de zon langzaam ondergaan alsof we die met ons gebabbel in slaap zouden wiegen. Nadien zouden de beentjes losgeschud worden op de dansvloer (nou ja, het strand dus) en zouden er zeker enkele vrienden in het water belanden en ik kan je nu al zeggen wie dat zouden zijn 😉

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Kerstmis vieren wij altijd met mijn gezin. Toen onze dochter jong was kozen we één keertje om ‘pannekeseten’ (gourmet) te proberen. Sindsdien is dat een kersttraditie geworden en wordt er elk jaar weer steevast gekozen voor deze klassieker. Ik zorg voor een aantal lekkere bijgerechtjes en Camille maakt een playlist met kerstmuziek en steekt de kaarsjes aan. Het zorgen voor de juiste sfeer zit blijkbaar in het bloed.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Wanneer ik aan het koken ga, probeer ik altijd met kwalitatieve producten te werken. Voor mij gaan de feestdagen niet gepaard met exclusieve ingrediënten. Zolang alles maar vers is, ben ik gelukkig. Ik zorg wel altijd voor een lekkere fles champagne of cava. Wanneer er iets te vieren valt, klink ik graag met bubbels en ondertussen in elkaars ogen kijken. Zalig toch?

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik vind het jammer dat de maatschappij zo lijkt te verharden. Er is zo weinig oprechte aandacht voor elkaar. Wanneer iedereen op zijn manier iets kleins zou kunnen betekenen, al was het maar een vriendelijke lach bij het passeren, dan zouden mensen terug in verbinding kunnen gaan. Ik mis wat gevoeligheid in onze wereld.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Ik ben niet echt het type dat slaafs de trends volgt. Ik doe enkel wat bij mij past, wat goed voelt. Zo ben ik enkele jaren gelden minder vlees gaan eten. Ik doe dit voor het milieu, voor mijn gezondheid, maar ook voor de dieren. Bovendien kan je zo lekker vegetarisch koken. Als je zoals mij de seizoenen volgt dan heb je inspiratie genoeg om elke dag iets lekkers te bereiden. Dit jaar probeerde ik ook geen alcohol meer te drinken. Dit lukt prima want er zijn tegenwoordig al lekkere alternatieven. Heel af en toe drink ik nog eens een glaasje en dan kan ik daar enorm van genieten.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Lezen doe ik enorm graag. Van kindsbeen af ben ik verzot op boeken. Ik heb een zwak voor kookboeken of wat had je gedacht. De boeken van Donna Hay vind ik werkelijk pareltjes. Ik ben enorme fan van haar eenvoudige foodstyling. Ik lees ook heel graag boeken die mij laten groeien als mens. Ik ben echt gefascineerd door onze innerlijke wereld. Op dit moment lees ik het boek Puur lichter leven. Het gaat over de bewustwording van het emotionele gewicht dat je met je meedraagt. Tja, ik kan er niets aan doen 😉

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Instagram natuurlijk, hoewel ik vooral probeer mijn eigen ding te doen en me niet te laten vangen aan het aantal volgers en het aantal likes. Ik hou mijn blog graag authenthiek. Geen idee of Google Maps een app is, maar ik zou die niet meer kunnen missen. Waarom? Ik verdwaal werkelijk overal en kruimels strooien helpt echt niet om mijn weg terug te vinden. Lang leve Google Maps dus.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Op dit moment heb ik nog geen concrete plannen, maar ik zou heel graag nog eens een citytrip boeken. Ik kan mezelf echt verliezen in een stad. Het liefst ga ik naar een zuiders land waar de zon schijnt, de mensen vriendelijk zijn en het eten fantastisch is. Op onze lijst “must go” staan onder andere nog Portugal, Griekenland, Kroatië, Italië, New York, en Bali. Nu alleen nog kiezen.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik wil vooral blijven doen wat ik graag doe en dat is koken en bloggen. Verder ben ik heel benieuwd naar wat er op mijn pad komt. Ik ben klaar voor 2020. Laat maar komen.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? A recipe has no soul. You as the cook must bring soul to the recipe. (Thomas Keller). Deze quote gebruik ik ook op mijn blog want hierin zit voor mij de essentie. Het gaat niet (alleen) om het recept, maar het gaat om de liefde en de eigenheid van de kok die je in het gerecht proeft.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Nathalie De Wilde

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Hallo, ik ben Nathalie. Een gedreven vrouw die ten volle gaat voor passie in haar job(s). Ja, je leest het goed job in het meervoud! Als 20-jarige studente Handelswetenschappen samen met mijn toenmalige vriend, nu mijn echtgenoot een bedrijf opgestart in scheepstechnieken. Niet dat mijn hart bij techniek ligt, maar alle administratie er rond boeide me als student-ondernemer. 2 lieve kindjes ( inmiddels, 19 (Thibau) en 17 ( Justine)), een carrière in de scheepstechnieken, een niet te onderschatten 100% familie-huishouden job verder, heb ik in 2017 beslist om in een totaal onbekende wereld een voet binnen te zetten! Welkom Nathalie in de wereld van food! Vanuit het niets creëerde ik een kookstudio COOKING STORIES waar op dit moment alles draait rond de Thermomix, de meest sublieme keukenpartner! En, ik mag met heel veel fierheid vertellen dat het een mooi verhaal geworden is! Onlangs werd ik geselecteerd tot “local hero”: in dit filmpje maak je kennis met een druk bezette onderneemster die van de ene job naar de andere huppelt… Van bureau naar potten en pannen of beter gezegd THERMOMIX en omgekeerd.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Oh ik heb heel veel gezellige tafelklapjes gehad het voorbije jaar! Ongelooflijk veel leuke mensen ontmoet in en rond de kookstudio. Telkens tafelen met mijn workshoppers eindigt met heel veel training van de lachspieren! Zo mooi om zien hoe vaak onbekende mensen tijdens een gezellige tafelklap allerlei nieuws en verhalen wisselen! Magnifique! Maar toch is er niets dat kan tippen aan de meest unieke tafelklap: mijn man en ik, wij tweetjes, aan tafel ergens in een gezellig restaurantje. Eventjes quality time. En dit jaar hebben we de meest gezellige tafelklap gehad in Barcelona, in een top restaurantje Somorrostro! Een absolute aanrader voor foodies! Toevallig mocht ik met de eigenaar koken op een Thermomix-event in het voorjaar, we spraken af en zo brachten we deze zomer een bezoekje aan zijn restaurant!

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Een hele lange mooie gedekte tafel vol met lekkere hapjes ergens ver weg van alle drukte… aan een riviertje, onder mooie prachtige bomen met een grote houten dansvloer in open lucht! Niet te chique, gewoon gezellig en met vooral veel PLEZIER met familie en vrienden!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Joepie! ik hoef niets te doen met de Kerst! Van het ene kerstfeestje naar het andere zonder zelf achter de kookpotten te moeten staan. Zo heerlijk!!!
Oudejaar is tijd voor vrienden! Nog niets concreets op het menu, alhoewel hier en daar al eens gedacht wordt om “back to the seventies” te gaan! Oh my god, ik was toen nog zo een kleine ukkepuk…eens googleen op zoek naar wat toen hip was… toastjes met krab, garnalencocktail, vol-au-vent en een dame blancheke…?

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Een lekker glaasje bubbels, dat smaakt altijd! We gaan zeker een flesje ( of meer kraken) tijdens de feestdagen. Maar eigenlijk moet ik bekennen, dat dit altijd “op stock “ ligt in de ijskast bij ons.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Och…er is zoveel in de wereld waar ik me kan aan ergeren. Van dichtbij, tot ver weg. Maar mensen, probeer toch eens samen te leven in harmonie. Hoe mooi zal dan de wereld niet zijn?!

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Ik ben niet zo een trend-madam! Wat ik lekker vind, is voor mij meer dan top! Ik heb me het voorbije jaar wel een beetje verdiept in de keuken van Ottolenghi. Deze keuken weet me echt te bekoren. Ik schreef dan ook een Ottolenghi-workshop uit en het verbaasde me dat we meerdere malen extra kooksessies gelanceerd hebben. Zo tof dat je mensen aanzet om zich te wagen aan een onbekende keuken. Een smaakvolle, pure keuken vol van kruiden en groeten! I love it! Voor 2020 staat er alvast een nieuwe workshop Ottolenghi op het programma!

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Lezen en ik… dat gaat niet goed samen. Alleen, kilo’s kookboeken verslonden. Geldt dit ook als goed antwoord?

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Geef mij maar Instagram!

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Nog geen concrete plannen voor 2020. Misschien trekken mijn man en ik er eventjes op uit, maakt niet uit naar waar, dichtbij, ver weg, als het maar een mooie plek is! Maar waar ik het meest naar uitkijk is het proberen organiseren om nog eens met ons vieren een vakantie te plannen in september! Vlak voor het nieuwe academiejaar.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Oh… een moeilijke vraag! Ik heb al zoveel moois mogen realiseren en stel niet teveel doelen voorop. Er is wel altijd iets dat in mijn hoofd broedt…op dit moment is het een mooi eitje…maar nog even secret! Ik hoop dan ook dat ik jullie binnen een paar weken, enkele maanden iets heel “lekkers” mag vertellen!

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? Toen ik de naam bedachte voor de kookstudio wou ik vooral mensen samen brengen, gezelligheid creëren, lekker eten op tafel zetten, een verhaal brengen. Ik kan het niet beter omschrijven dan COOKING together provides food for beautiful STORIES!

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Eveline Boone

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Een aquired taste. Een beetje zoals aardperen. Je moet ze leren appreciëren, maar eens je door de schil heen bent zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat je zelfs niet door de schil heen moét bijvoorbeeld. Want in die schil zit zo’n gelaagdheid dat het je hele gerecht maakt! Dat, of koriander. De ene smaakt zeepsop, de andere fris bladgroen.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Mico & Jon is een lunchplek die wat hipster aandoet maar het eten is de max. Kleine gerechten om te delen. Wat op enige verzuchtingen kon rekenen bij mijn wederhelft toen die de kaart bekeek. Maar al snel gevolgd werd door ‘keep em coming’ toen het eerste gerecht op tafel stond. De gerechten zijn Aziatisch getint en stuk voor stuk verrassend van smaakcombinaties. Iedereen weet dat het dessert de hele ervaring bepaalt -duh-. Awel, ik zou zeggen, probeer het maar, neem dat desserke. Enough said, right?

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Ik zou het in de eerste plaats door iemand anders laten organiseren en zelf zorgeloos genieten van mijn feest 😀 Het is een interactieve bedoening in open lucht. De gasten zullen niet zomaar stijfjes aan een staantafel ongemakkelijk schuifelen. Er zal één of ander spel mee gemoeid zijn om met elkaar kennis te maken. Mooi weer is alles natuurlijk, daarom laat ik een sneeuwkanon de boel ondersneeuwen. Frank zorgt wel dat regenwolken worden weggejaagd. Een speenvarkentje hangt gezellig boven open vuur terwijl er allerlei lekkers op de plancha wordt klaargemaakt. Iedereen heeft uiteraard ook een dresscode die perfect is opgevolgd. Vikingstyle lijkt mij wel wat.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Stiekem wil ik een kaasfondue. Of meerdere. Verschillende fonduepotten met kaascombinaties. Vergezeld van een zalige Chardonnay. Verschillende chutneys, flinterdunne charcuterie, vers gepekelde groentjes en knapperig desembrood.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Wijn. Tja, dat is ook de basis voor elk kookavontuur hé.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?
Ik kan niet zeggen dat het een jaar was gelijk een ander, met enkele ups & downs. Nee, het was me een jaar van extremen. De start van verbouwingen én een emotionele rollercoaster op persoonlijk vlak.
Er was ook die keer dat ik andouillettes had meegebracht van Frankrijk. Op zijn zachtst gezegd waren al mijn zintuigen van hun melk gebracht. Zelfs mijn hond had nog een hele week nachtmerries.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Ik zou niet zeggen dat het een ontdekking is want we worden er elke dag collectief met onze neus in gewreven, maar ‘zero waste’ lijkt mij wel de trend van het jaar. Zoals velen doe ik mijn best om steeds mijn linnen zakjes mee te nemen voor fruit en groenten. Of om een boodschappentas in de auto te leggen. Maar o die vergetelheid!
Trekken we die trend door naar de koelkast, dan ben ik een early adopter. Al sinds ik op kot zat ben ik een luie kok geweest. Ik ging één keer per 2 weken naar de supermarkt, wat er voor zorgde dat ik meestal met restjes moest koken. De brouwsels die ik toen op tafel zette waren niet te versmaden! Gelukkig ben ik nu een véél minder luie kok -ahum-. Ik ga nu al minstens één keer per anderhalve week naar de supermarkt en mijn creativiteit met restjes kent geen grenzen meer.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?
The subtle art of not giving a fuck. Herkenbaar en vlot geschreven. Ik heb er een aantal wijsheden uit gehaald en mijn zelfrelativerings-batterij weer opgeladen.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Awel, in 2020 ga ik naar podcasts beginnen luisteren! Dus tips zijn welkom. Apps, die wil ik eigenlijk wel missen. De enige ‘app’ die ik dit jaar heb ontdekt die mij écht vooruit geholpen heeft is de Bullet Journal van Ryder Caroll. Dat is een app op papier jongens. Papier. Een hele Google Play Store in één boek met bollekes.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
Mijn reizen gaan dit jaar voornamelijk naar mijnen hof vrees ik. Ik wacht stiekem op het moment dat de aannemer komt aandraven dat hij een fout heeft gemaakt in de factuur en zegt “Oh sorry ik heb 4 nullen te veel gerekend! Hier zijn je centen terug”. En dan ga ik naar China. De Sechuan provincie. Want ik ben wel benieuwd naar al die pikante gerechten. Daarna naar New Orleans voor wat echt soul food.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Content zijn met wat ik al heb bereikt.
Nee serieus, ik vergelijk mezelf nog te veel met anderen. Sociale media heeft daar wel een handje in. Ook al ken ik de trucen van de foor goed genoeg, ik laat mij wel eens vangen door Insta-perfectie. Dan moet ik mij even druk kunnen maken in het “Waarom gaat dat bij hen allemaal vanzelf!?” tot ik bedaar en Instagram weer door mijn licht-sarcastisch-roze bril kan bekijken.Maar er komt nog wel wat aan in 2020. De voorbije 5 jaar liep ik te zeuren “ik wil een fotostudio” tegen iedereen die het horen wilde -of niet-. Wel, hou uw stories maar in de gaten. Volgend jaar is hij er. Fo realzz! En daar ben ik nu al trots op.

Tot slot….heb je nog een leuk quote vosor ons?
Dank Julia Child voor deze klassieker: “People who love to eat are always the best people.”

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Carla De Graef

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Mercikes voor de uitnodiging. Ik ben Carla uit Hamme, 46 lentes jong, mama van een fantastische tweeling. Als daily job ben ik bankier, specialist verzekeringen.  Gelukkig kan ik al die cijfertjes thuis vergeten wanneer ik mijn keuken induik.  Dagelijkse kost in de kookpotten, nieuwe gerechten creëren voor mijn blog Mijn Puur Leven, met en zonder Mr. A. Die kreeg zijn ereplaats in mijn eerste kookboek Avocado. En met al die pitten, kweek ik dan mijn plantjes. Een leuk experiment op zich!

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? De gezelligste tafelklap is thuis bij een informeel etentje met familie of vrienden. Mijn master griller aka de husband tovert een goed stukske vlees op de bbq, én uit de wijnkelder voortreffelijke wijntjes. Ik zorg voor de rest.  Waar ik in september wél weer heel lekker heb getafeld is in Firenze.  De stad waar mijn hart ligt.  Voor het tweede jaar op rij vertoefde ik er een hele week in mijn eentje.  Straatje in, straatje uit, op zoek naar lekkers. Ik ging net als vorig jaar terug naar Olivia.  Een restaurantje waar olijven de hoofdrol spelen.  Serena de eigenares vertelde me vorig jaar met zoveel passie over haar familie, olijfboomkwekers, we hielden contact, en zo werd het logisch dat ik ook nu weer bij hen ging eten. Italiaanse tafelklap, dus. 

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Misschien het feest van mijn dromen voor mijn 50ste verjaardag? Begin mei, het kan dan al zonnig zijn. De geheime locatie, de liefste gasten, de lekkerste food & drinks, alles moet worden zoals ik het zie, samen met de partyplanner (vul ik mijn euromillions nog eens in?). Met iedereen rond me die ik heel graag heb, de vrienden uit het buitenland laat ik overkomen. Met oesters en wijn, met woord en muziek, met heel veel lichtjes. Met… oeps, wakker uit mijn droom.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?  Met kerst worden we bij familie verwacht aan zee, en dan gaat het richting restaurant.  Oudejaar vieren we thuis met de ouders en schoonmama. Dat wordt dan een visje.  En picanha op de bbq.  Een stukske vlees dat we 2 jaar geleden in Zuid-Afrika ontdekten bij de familie. Het lievelingsvlees van de twins, ondertussen. En een goei frietje erbij.  Gewoon omdat mijn gasten dat zelf ook niet echt eten thuis.  Voor hen is het dan dubbel feest!

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? De wijnkelder werd ondertussen aangevuld.  We kunnen dus gerust het nieuwe jaar starten! Wat ik dringend moet doen is de vaas met kurken leegmaken.. en neen, ik durf die niet tellen.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Wat wreed was, waren weer de doden die moesten vallen in de wereld, gewoon omdat er wat zotten beslissen om te doden voor hun geloof. Dat gaat er bij mij nog altijd niet in.  En voorts de ik -ik- ik mentaliteit van heel wat individuen rondom mij en verder af.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Wat trends betreft loop ik altijd wat achter. Vraag me niet hoe het komt, ik ben daar ook niet zo met bezig. Ik zal iets proberen, als ik zie dat er me al enkele zijn voorgegaan.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?  Ik zou liegen als ik niet zeg ‘mijn eigen boek’ Avocado hem zo zien liggen in de boekhandel, het doet wat met een mens. Maar zeker ook:  ik ontsnapte uit Auschwitz – van Rudolf Vrba.  Eerst bezocht ik Auschwitz, en dan las ik het boek.  Aangrijpend.  Een plek waar iedereen 1 x in zijn leven trouwens eens moet geweest zijn.  In plaats van alle eindejaarsreizen naar Italië, mag voor mij zeker dit geprogrammeerd worden. 

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?  Dat is Memrise, een app waarmee je talen leert.   Wil ik volgend jaar terug naar Firenze, wil ik een mondje Italiaans kunnen klappen. En oh, ja, ik ben aardig op weg. En uiteraard, Instagram.  Paniek in de keet als deze eens tegensputtert. 

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? in februari ga ik met het gezin naar Zuid-Tirol.  Manlief en de tweeling zullen met zijn drieën weer een trektocht maken door Engeland, de meisjes hebben taalkamp, ik ga weer genieten van een weekje me-time in Firenze (vandaar het Italiaans studeren nu), en onze ‘grote’ vakantie is nog een groot vraagteken.  Dit jaar trokken we rond in Sicilië.  2020 kan nog alle kanten op, van niks-doen in Egypte tot safari in Zuid-Afrika.  Hou mijn blog in de gaten voor een update 😉

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? 2019 is het jaar dat ik zelfstandig werd in bijberoep.  Ik wil heel graag fijne samenwerkingen uit 2019 verder zetten in 2020: receptontwikkeling voor bedrijven, content, .. ’t komt goed! 

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?  NEVER BE ASHAMED TO BE SOFT, NO ONE WANTS HARD AVOCADO ON TOAST (uiteraard moest het eentje met avocado zijn, what else?)

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Karen Van Winkel

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Ik ben Karen Van Winkel, Leverancier van Schoonheid. Als fotograaf, copywriter en lettertekenaar geef ik jouw bedrijf de smoel die het verdient in sprekende beelden, smakelijke copy en schone lettertypes. Heel graag reis ik de wereld rond op zoek naar wonderlijke architectuur, mooie mensen en lekker eten. Maar dichterbij huis haal ik immens veel voldoening uit ondernemers te helpen bij het zoeken naar de juiste smoel voor hun bedrijf of merk.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Absoluut en zonder twijfel in Tel Aviv waar ik een reportage maakte voor goodbye magazine. Het spannendste eten met de eenvoudigste ingrediënten, zo omschrijf ik de lokale keuken graag. Hier lees je er alles over.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Bij zonsondergang in de wijngaarden van Bordeaux langs de Garonne. Aan lange tafels met mijn beste vrienden en familie met heerlijk eten en de fijnste wijnen. Ik ben er in oktober voor het eerst geweest en ik vond het er prachtig, overheerlijk en super sympathiek. Ik wil graag eens terug. Misschien een ideetje voor mijn 50ste verjaardag 😉

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Kerst wordt traditioneel bij mijn ouders gevierd met een fikse kalkoen. Op zulke feestdagen hou ik van tradities!Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Cava van topkwaliteit en Zeeuwse oesters.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? De klimaatcrisis zonder twijfel. Ik vond het geweldig hoe de jeugd het overnam en vooral ook hoe meisjes de leiding namen, zoals Anuna en Greta. Wat me vreselijk boos maakte waren de reacties van vele volwassenen en The Angry White Men in het bijzonder. Alleen applaus voor de jeugd die ons wakker schudde.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Ik eet steeds minder vlees en vind het fijn te ontdekken dat er in de vegetarische en vegan keuken zoveel lekkere recepten te scoren vallen waarbij je vlees absoluut niet mist.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Ik heb Grand Hotel Europa heel graag gelezen. Wat kookboeken betreft vond ik TLV van Jigal Krant het smakelijkste boek van het jaar.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Google maps, omdat het me in de hele wereld de weg wijst. Heel handig als je solo reist en weinig oriëntatiegevoel hebt.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Hamburg staat op de planning voor een food-trip, Marrakech, de Spaanse Pyreneeën, De Riojastreek en Bilbao.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Zoveel mogelijk ondernemers helpen om hun plaatje te doen kloppen. In woord, beeld en lettertypes. Het is het liefste wat ik doe!

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? De enige quote die ik echt onthoud en die helemaal bij me past is deze: “Tevredenheid is elke dag opnieuw verlangen naar datgene wat je al hebt.” Words to live by…

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Evelien Van Renterghem

Kom binnen  en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Op mijn website beschrijf ik mezelf als volgt:
Geboren in een familie die graag eet.
Happy together met een grote levensgenieter en twee mini-foodies.
Had journalist, fotograaf of kok kunnen worden, maar kon niet kiezen.
Foodblogger, dagdromer, koffielover, hapjes-madam, terrasjesmens.
En dat vat het voor mij goed samen. Koken, schrijven en fotografie zijn mijn grote passies. Die combineer ik op mijn blog, die ondertussen ook is uitgegroeid tot een freelance beroep. Daarnaast werk ik 3 dagen per week werk ik voor Reli (vakantiehuisjes in Zuid-Frankrijk). Thuis roer ik in de potten voor Jan (“Joske”), Julie (6) en Olivia (4). Je vindt mij op Instagram en Facebook onder @sharemyfood.blog en dit is de link naar mijn blog.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Toen ik las dat sterrenrestaurant Bartholomeus ging sluiten, boekte ik onmiddellijk een tafeltje. Een kwartier later kreeg ik een smsje van mijn wederhelft: “Ik heb een verrassing!”. Ik wist meteen dat we met een dubbele boeking zaten☺. We zijn uiteindelijk maar één keer geweest, maar het was wel een fantastische ervaring. Stuk voor stuk topgerechten in een gezellig kader, met zicht op zee. Alleen op restaurant kunnen we tijdens het eten nog eens goed met elkaar ‘klappen’. Want thuis voeren onze twee dochters altijd het hoogste woord.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Het “eerste avondmaal” dat we dit jaar samen organiseerden voor onze collega-foodbloggers komt qua sfeer en eten dicht in de buurt van mijn ideale feest. Een lange tafel met houten planken en kommen vol lekkers, een goed glas wijn, een gezellig authentiek kader, kleine vaasjes met bloemen, een mooie menukaart, … Hoe gezellig was dat! Op mijn droomfeest gaan we na het diner de dansvloer op en dansen we tot ’s morgens vroeg op fuifmuziek uit “onzen tijd”.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Op kerstdag mag ik aanschuiven bij mijn ouders. Lucky me! Ik hoef dus niet te koken, maar om mijn mama wat te ontlasten, nemen mijn zus en ik wel de hapjes voor onze rekening. De feesthapjes die ik vorig jaar maakte staan op mijn blog ( hierbij de handige links de koude hapjesde warme hapjes). Kerstavond vieren we rustig thuis met ons gezin. We aperitieven uitgebreid met champagne, oesters en eenvoudige hapjes. Daarna gaan de meisjes naar bed en genieten mijn man en ik van een tête à tête. Ik kook dan heel klassiek: een stukje wild, gratin of kroketjes en veel wintergroenten. Het dessert is een bordje kaas. Geen werk en altijd een winner bij mijn wederhelft! Op oudejaarsavond komen we samen met vrienden. De formule is adults only en elk koppel zorgt voor een gang. Dat vind ik super, want dan kan ik mij alweer helemaal laten gaan met… de hapjes! Valt het op dat ik een hapjes-madam ben?

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Op kerstavond drinken we echte champagne uit de glazen van mijn overleden schoonmoeder. Onze manier om de gezellige kerstavonden bij haar thuis te herdenken. Andere typische producten die ik alleen tijdens de feestdagen insla zijn wild (meestal hert), veenbessen (zo lekker in een appeltje) en kroketjes. Oerklassiek dus ☺

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik kan niet meteen één gebeurtenis noemen, maar de klimaatopwarming en het succes van (extreem) rechts zijn wel twee zaken die mij zorgen baren. Vooral als ik denk aan de toekomst van mijn kinderen. In wat voor klimaat (letterlijk en figuurlijk) zij moeten opgroeien…

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? De trend van het consuminderen. Ik las dit jaar het boek JOMO (The Joy of Missing Out) van Nele Colle. Zij is opruimcoach en zowat de Vlaamse Marie Kondo. Haar motto is “meer rust in je huis en meer ruimte in je hoofd”. Sindsdien heb ik echt een JOMO mindset ontwikkeld. Als foodblogger krijg ik heel wat mails voor gratis events en producten. Vroeger ging ik op bijna alles in, maar tegenwoordig ben ik veel selectiever. Ik zeg enkel “ja” als ik er echt zin in heb en/of als ik het interessant genoeg vind voor mijn volgers. Het is tegelijk ook een manier om mijn blog te beschermen. Ik wil niet dat het een reclamekanaal wordt.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Fictie lees ik enkel op vakantie. Ronddobberend op mijn luchtmatras onder de Zuid-Franse zon: zalig! Mijn favoriete auteur is Griet op de Beeck. Haar boeken zijn voor mij echte kunstwerkjes. De manier waarop zij personages en situaties beschrijft is zo mooi. Haar laatste boek ligt al klaar voor onze volgende vakantie.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? De wereld van de podcasts is er eentje die ik dringend eens moet verkennen. Ik merk dat ik op dat vlak wat achter loop op de rest van de bevolking. Als foodie en social media beest kan ik niet zonder de apps van Facebook en Instagram. Spotify is dan weer superhandig als ik ga lopen en ook van Payconic ben ik grote fan, aangezien ik zelden cash op zak heb.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? In de zomervakantie zal het na een paar zomers in Zuid-Frankrijk nu eens Italië worden. We denken aan de combinatie van één week onderweg met tussenstops in enkele B&B’s en dan één week in een vakantiehuisje. Niets zaliger dan op vakantie eenvoudige kost klaarmaken met lekkere lokale producten. Dat is voor mij echt pure ontspanning!

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik ben niet echt een planner, maar eerder een “go with the flow” type. Eigenlijk ben ik zeer tevreden met hoe mijn leven er momenteel uitziet. Ik heb een fantastisch gezin, twee toffe jobs, een leuk sociaal leven, weinig stress en een goede gezondheid. Wat kan ik nog meer wensen?
Als ik dan toch iets moet kiezen… Voor Share My Food: een nieuw fris elan geven aan de blog (die momenteel wat stilligt). En privé: ik zou graag eens een stadsrun lopen. Vlak voor de zomer ben ik begonnen met “start to run” en het bevalt mij wel. Ik loop ondertussen vlotjes 6 km. Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen!

Tot slot… heb je nog een leuk quote voor ons? People who love to eat are always the best people. En dat is niet zomaar een quote voor mij, dat is echt de waarheid. Ik heb mijn Joske niet voor niets een keuken(ploeg) ontmoet, haha!

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Katrien van Lathee

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Katrien, je gastvrouw in Lathee. Een plek waar ik elke dag mensen elkaar hartelijk zie begroeten, over een dampende kop koffie – of nu met de wintermaanden, een kop dampende chocomelk.. met marshmallows.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Tafelmomenten die bij mij blijven plakken zijn momenten waar de klap, de setting en de gerechten je op een manier raken. En laat dat nu voor mij twee huiskamerrestaurants zijn. Het eerste was een pop-up van De Sjampetter. Wat Michiel die avond met een pastinaak wist te doen, het water loopt me nog in de mond! En de tweede table-d’hôtes die me van mijn sokken blies.. was die van jou Anniek. Een apero om vingers bij af te likken (letterlijk) in een ondergaand herfstzonnetje, een gastvrouw die met de gepaste verhalen voor verbinding zorgde. De gerechten top.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Dat is voor mij een afternoon tea met alles er op en aan. Mooie, rijkelijk gevulde etagères aan lange tafels versierd met verse bloemen. Als het even kan in een fruitgaard, onder de bloesems. Het plaatje zit in mijn hoofd en wie weet popt Lathee volgende lente wel ergens op!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Twee dingen die op kerst voor mij niet mogen ontbreken zijn eggnog en veenbessenjus. Dat laatste in combinatie met een kroketje, heerlijk prakken. Eggnog leerde ik kennen in Amerika waar ik als teenager woonde. Op elk kerstfeestje stond de punchbowl met eggnog klaar. Vaak versierd met candy canes. Dat bleef sindsdien standaard het kerstaperitief.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Naast veenbessen en eieren dan? 😊

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? De moed van mensen die alles achterlaten om op een vreemde plek een nieuw leven op te bouwen.. .
De vluchtelingenproblematiek kreeg een gezicht toen een klant mij zijn verhaal vertelde bij zijn kop koffie. Hij verloor zijn echtgenote bij een overtocht op zee. Hij haalde het wel, samen met zijn zoon van 8. Onbeschrijfelijk schrijnend.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Niet echt een foodtrend, maar ik ontdekte hoe smakelijk een groente kan zijn als je ze op een pure, eerlijke manier klaarmaakt.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Oeps.. maar ik heb nog een paar weken he? 😉

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik ben een beetje aan een tegenbeweging bezig vrees ik. Ik ‘ontapp’. Ik merk dat de snelheid en vluchtige van vele social media apps me rusteloos maken. Instagram en facebook gebruik ik dan ook enkel in functie van Lathee.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Elk jaar vind je mij in het gezelschap van mijn gezin en mijn vast reisgezelschap in een tent, ergens op een afgelegen idyllische plek. Ook daar een digital detox, weg van de wereld. En alles een tikkeltje trager.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Lathee als theemerk nog meer op de kaart zetten.. van andere horecazaken.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? Dream it. Think it. Do it.
Zo startte ik aan Lathee. Van een droom die op een moodboard op zolder vorm kreeg naar een bruisende koffiebar én eigen theemerk.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Ellen Van Gool

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier. Ellen, of voor velen Kokerellen. 😉 Ik ben een 29-jarige Antwerpse foodie met een passie voor (gezond) lekker koken, fotografie, bankhangen en op stap gaan met mijn dochtertje Anna.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Ik ging een weekendje naar Brabant met een groepje internationale om Breda en Tilburg te ontdekken. En wat een ontdekking het was! Mijn favoriete adresjes vind je hier.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Ik hou van meer ongeremde events zonder te veel chichi. Doe maar maar een tuinfeest bomvol fonkellichtjes, een live bandje en veel (heel veel) lekkere hapjes. De basis moet goed eten zijn, maar de gezelligheid is even belangrijk!Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Ik heb nog geen idee! Ik kies elk jaar een volledige nieuwe menu om mijn familie te veranderen. Maar sowieso zal het heel lekker zijn, met veel groenten.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?Seizoensgroenten! En voor de rest een goede fles prosseco. 😉

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik kreeg niet zo’n goed nieuw i.v.m. mijn gezondheid. Dat is gelukkig nu helemaal onder controle, maar het deed me wel beseffen dat het leven te kort is! Ik heb meteen weer wat ‘wijze’ beslissingen genomen.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Ik kook ondertussen al 3 jaar bijna uitsluitend vegetarisch voor mijn man, maar elk jaar wordt het meer ingeburgerd en experimenteer ik lekker mee.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? Simple van Ottolenghi. Hoewel de recepten nog niet écht simpel zijn.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Ik luister al een tijd naar Tiny Leaps, Big changes over het optimaliseren van je (werk)leven om zo meer vrijheid en vreugde te vinden. Het is een constante zoektocht! 😉

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Voor Anna naar school gaat willen we nog één grote reis maken. Locatie nog te bepalen. 😉 En de nachttrein naar Wenen gaan we ook zeker uitproberen.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Ik ben van plan eind 2020 voltijds voor Kokerellen te kunnen werken.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? Ik ben niet echt zo’n mens van quotes. Maar wel van’t goei leven! 🙂

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Brenda Keirsebilck

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier.

Brenda is de naam. Bakker ! Van kindsaf stond ik bloem en suiker te mengen in de keuken en bakte ik cakejes, koekjes etc. Uiteindelijk belandde ik in Brugge waar ik met veel liefde mijn koekjesbakkerij Juliette’s uitbouwde. Hierna was het tijd om mijn andere passie na 20 jaar weer op te nemen : pottenbakken. Ik ging intensief les volgen in binnen-& buitenland en begon in 2019 workshops te geven. Het is klei ipv deeg en de oven is iets warmer maar het blijft bakken. En Anniek was mijn allereerste cursiste !

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld?

We gingen deze zomer met vrienden ontbijten bij Manana Manana in A’pen en hielden de tafel bezet tot de zaak om 17 u sloot. Dus dat was zeker de gezelligste én langste tafelklap van het jaar. De lekkerste tafel kiezen is moeilijk, we gaan graag én vaak uit eten. Als ik echt moet kiezen dan kies ik als fervente fruits de mer liefhebber voor La Marie Galante in Audresselles. We rijden minstens 1x per jaar speciaal naar daar voor de lunch. Vermoedelijk zijn ze niet specifiek lekkerder dan op een andere plek maar het is het totaalplaatje : de grens oversteken, iedereen rond je die krabben, oesters en schelpjes zit te eten, daarna wandelingetje op het strand en dan terug naar huis rijden.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?

Handgemaakte keramiek is natuurlijk vereiste nummer 1 in mijn geval. Thuis is letterlijk àlles wat we in de kasten hebben staan door mezelf gemaakt. Als jij betaalt Anniek, dan huur ik mij een masseria in Zuid Italië, zet buiten een lange houten tafel vol mooie keramiek, vaasje smet veldbloemen, linnen servietten en daarnaast een buffet met mooie keramieken schalen vol lekker eten. Ik nodig iedereen die me lief is uit en we beginnen gewoon ’s morgens al met tafelen en blijven tot een gat in de nacht tetteren.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?

Een “solleke in ’t vet “. Mijn man eet doodgraag gebakken zeetong. En mijn mama maakt dat als de beste klaar, zwemmend in de boter… Dus elke keer als we naar de zee rijden om mijn ouders te bezoeken vraagt hij ‘zou je mama een solleke in het vet voor mij klaarmaken denk je ?’ Een paar jaar geleden introduceerden mijn ouders daarom als surprise een bérg gebakken zeetong op kerstmis ipv de traditionele kalkoen en sindsdien kwam de kalkoen nooit meer terug. Oudjaar vieren we elk jaar met vrienden in de Ardennen en op 30/12 eten we steevast traag gegaarde kip met appelmoes en kroketjes om ons voor te bereiden op het eetfestijn van de dag erna. En eerlijk is eerlijk : dat smaakt me nog het meest 🙂

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?

Ik heb me hier suf over gepiekerd maar kom niet op iets speciaals. Ik ben geen kreeftenfan en ben niet zo zot van foie gras en dergelijke dus van die typische ‘feestelijke ingrediënten’ zijn aan mij niet besteed. Sowieso koken wij het hele jaar door wel kwalitatief, vlees komt van de beenhouwer, brood van de bakker en groenten van de vrijdagse markt hier bij ons.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?

Dat er granaten gegooid worden in A’pen en we daar ondertussen gewoon aan worden. Ik wou voor de 60ste verjaardag van mijn man op onze trouwlocatie een surprise etentje met vrienden organiseren maar durfde niet omdat er al 2 aanslagen daar plaatsvonden de weken ervoor.

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?

Groenten, groenten en nog eens groenten. Bloemkool- en broccolirijst, pompoenlasagne , het zijn favorietjes hier bij ons. Ottolenghi zijn ‘Plenty’ is mijn bijbel aan het worden.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?

Shame on me maar ik heb gewoon niet meer de tijd gevonden (of moet ik zeggen genomen) om te lezen. Terwijl ik vroeger boeken verslond.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?

Instagram natuurlijk. En ik ben ook een Pinterest gebruiker omdat ik voor keramiek en workshops inspiratieborden maak.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?

In september ga ik samen met een vriendin op pottenbakstage in Frankrijk. Congé Keramiek is een fijn concept : in de watten gelegd worden in een mooie omgeving, lekker gezond eten en tegelijk les krijgen van een heel inspirerende pottendraaister. En onze volgende pottenbakstage is bij Gaya in Bali !
Met mijn man ga ik dit jaar naar Canada, het wordt de eerste keer en staat al lang op mijn bucket list.
In het terugkeren plakken we er dan enkele dagen New York aan, het is 10jaar geleden dat we er nog waren. En tussendoor passeren er nog wel wat uit citytrips, we reizen graag.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?

Ik ben echt wel gebeten door het geven van workshops. Ondertussen heb ik ook een aantal teambuidlings voor bedrijven gaan met keramiek en dat smaakt naar meer. Dus voor 2020 zou ik dat onderdeel graag verder uitbouwen.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?

To practice any art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow. So do it.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Myriam Minne

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Mijn naam is Myriam, 54 jaren op de teller, maar ik voel me nog als een jong veulen van twenty something. Ik word enthousiast van lekker eten (en vooral van lekkere dessertjes), goeie wijn, een frisse pint en last but not least van winst van Club Brugge. Ik werk voltijds als community manager bij Wax en onderhoud daarnaast al 7 ½ jaar een foodblog, Hap & Tap, een hobby die bijna als een tweede voltijdse baan kan beschouwd worden. In de resterende uren loop ik marathons en woon dus (bijna) alle wedstrijden van Club Brugge bij. Oh ja, ik heb ook nog 2 volwassen kinderen, 1 echtgenoot en 3 huisdieren die aandacht vragen. 😉

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Link naar een eventuele blogpost /website mag altijd bijgevoegd worden?
Ongetwijfeld bij Da Costa in Antwerpen, de nieuwe hotspot van een ex-klasgenoot aan Spermalie. David had me uitgenodigd voor een van zijn Winemakersdinners en het was genieten van begin tot eind: van de heerlijke gerechtjes en dito wijntjes, van het gezellige interieur, van de vlotte bediening,… het plaatje klopt volledig. Nu al. David was ten tijde van ons bezoek nog maar 2 weken open. Veelbelovende klasse!
Mijn blog kan je hier nalezen.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Dan wil ik graag een groot winters tuinfeest met (fake) sneeuw in een giga tent! En uiteraard overal fleece dekentjes en vuurtjes met gloeiende kolen. En sfeervolle lichtjes. Veel lichtjes. Jelle van The Messy Chef mag langskomen met zijn foodtruck. Ik heb nog nooit de kans gehad om van zijn kookkunsten te proeven, maar zijn foto’s zien er altijd zo mouthwatering lekker uit dat ik er het volste vertrouwen in heb dat het vet OK zal zijn.
Voor het dessert doe ik graag een beroep op Roger Van Damme en Dominique Persoone mag zorgen voor de chocolaatjes voor bij de koffie.
Oh, ik krijg carte blanche, zei je? Wel, dan mag Neil Diamond komen optreden. Sweeeeeeeeet Caroline!

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Een ouderwetse kerstbuche, maar dan een van een goeie warme bakker die al zijn liefde erin gestoken heeft. Geen industrieel afkooksel dat je overal vindt. En als ik niet moet werken (wat dit jaar niet het geval is, alle verlof is op!), dan bak ik die lekker zelf.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Da’s een makkelijke: goede wijn en champagne. Vaak zijn er de weken die vooraf gaan aan de feestdagen proefmomenten of wijnbeurzen links en rechts, ideaal om voor te proeven en te kopen. Een etentje is pas af, wanneer er goede wijn bij geschonken wordt.

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?
Er zijn wel wat dingen waar ik me zorgen over maak: de onverdraagzaamheid van de mensen bv en de manier waarop die onverdraagzaamheid op social media verspreid wordt. Of dat nu gaat om haat tegenover homo’s, tegenover kleurlingen, tegenover vleeseters,… Waar is de tijd waar mijn ouders mij respect voor iedereen met de paplepel inlepelden?

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Pekelen, wat een fijne techniek is dat! Neem nu gepekelde rode ui, die maak je echt in een handomdraai klaar en is altijd handig om in de koelkast te hebben. Bovendien bewaart gepekelde ui superlang, ideaal om een gerecht te pimpen!

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? In mijn geval moet dat een bakboek zijn en dat is het ook: het Wereldbakboek van Stefan Elias, een bakker ‘lekker van bij ons’ die – na zijn Belgisch Bakboek – nu de zoete heerlijkheden in heel de wereld gaat ontdekken. Gekende en minder gekende pateekes, het komt allemaal aan bod. Wat een fijn mens en wat een fijn boek!

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?
Ik ben nogal fan van Instagram, dat is voor mij een 2de Pinterest geworden. Je wil niet weten hoeveel recepten (vooral desserten) ik al gebookmarked heb! Ik spendeer (te) veel tijd op Instagram. Gelukkig heb ik ook het excuus dat dat moet voor mijn job! Haha!

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
Mijn eerste bestemming wordt Tokyo in maart waar ik – als ik gespaard blijf van blessures tenminste – de marathon ga lopen. Dat is dan meteen mijn 6de en laatste ‘Major’. In het marathonmilieu waren er 5 Major Marathons: New York, Berlijn, Londen, Chicago en Boston, maar daar is een aantal jaar geleden dus een 6de bijgekomen, die van Tokyo. En die ‘bijt nu danig in mijn teen’. Bovendien ben ik nog nooit in het land van de rijzende zon geweest. Ideaal om na de marathon ook de overheerlijke keuken te ontdekken!
Daarna wil ik heel graag nog eens een berg opfietsen. Daarbij denk ik aan de Galibier in juni, maar dat moet nog bevestigd worden. Eerst Tokyo overleven. En de volgende reisjes gaan afhangen van de Europese verplaatsingen van Club Brugge. Dat is altijd spannend. Hopelijk wordt het niet opnieuw Madrid, want daar waren we al 2 keer in 2 jaar. Er zijn nog veel mooie Europese cities die ik wil ontdekken.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Ik hoop in 2020 eindelijk eens de kaap van de 100.000 unieke bezoekers per maand op mijn blog te overschreiden. Misschien, wie weet, is het in december 2019 al zover. Fingers crossed!

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?
Life is short, eat dessert first! Da’s er eentje die me op het lijf geschreven is. Op restaurant bekijk ik eerst de dessertkaart voor ik naar de rest van het menu kijk.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Charlotte De Mey

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer?
Je hebt de eer met Charlotte. Een coach/trainer voor creatieve ondernemers en zaakvoerders die zweert bij dagelijkse veggie kost. Denk soep, fruit en veel groenten. Pittig van natuur. De kracht van de eenvoud.

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld?
Ik heb het geluk dikwijls aan tafel te zitten met heerlijke gasten. Tafelen gaat voor mij in de eerste plaats om het gezelschap. Dan om het kader (ik hou van afwisseling en word graag geïnspireerd). En pas dan om wat er op je bord ligt. In November was ik met drie vriendinnen in Venetië voor de Biënnale en hadden we een heerlijke vaste stek in Bakaro.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Door op de lotto te spelen en enkele duizenden euros te winnen zodat ik iemand kan inhuren het helemaal voor me te organiseren. Zelf zou ik het concept bedenken om het vervolgens tot in detail te laten uitvoeren. Hoe het er uit zou zien? Dat kan op veel manieren en zou van de gelegenheid en het seizoen afhangen. Maar in ieder geval rond een thema, met veel vrienden, liefst buiten, met één heerlijk veggie gerecht voor iedereen op basis van uitstekende ingrediënten, lekkere wijn, goede muziek en dansen tot in de vroege uurtjes.

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel?
Geen enkel idee. Zolang het maar vegetarisch is en er een lekker dessert bij hoort. Ik ben zo iemand die onmogelijk lang van te voren kan nadenken over een gerecht.


Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in?
Geen. Ons bio groentenpakket loopt gewoon door en dat bepaalt zoals altijd wat er op tafel komt.


Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?
De dagelijkse opeenstapeling van signalen dat onze planeet – inclusief de mensen die erop leven – uitgeput geraakt. Alles is met elkaar verbonden. Wat heel mooi is, maar ook pijnlijk.


Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt?
Ik doe niet aan trends, dus ook niet in food. Waarschijnlijk ben ik de meest makkelijke gast aan een (veggie) tafel. We proberen duurzaam en minimalistisch te leven met ons gezin. Maar alles wat met slow living/learning/travelling/reading te maken heeft, lonkt.

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren?
“De kracht van het nu” van Eckhart Tolle. Er is niks zo waardevol als in het hier en nu liefdevol aanwezig te zijn bij jezelf en de ander. En te ontdekken wie je bent voorbij je denken.

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen?
De app Splitwise. Samen reizen, tafelen en rekeningen verdelen was nog nooit zo makkelijk.

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen?
Goede vraag, alleen komt het antwoord pas in de loop van 2020. Je hebt vast al door dat mijn intentie steeds meer in het “hier en nu” te leven me de zin ontneemt ver vooruit te plannen. Maar vermoedelijk een gezinsreis naar een warme bestemming in Europa waar we bergwandelingen maken en in bergmeren zwemmen. En een trip met vriendinnen naar een kwetsbare plek.


Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben?
Dat zijn er meerdere. Het team loopbaancoaches goed op de rails krijgen onder mijn recent bekomen mandaat als loopbaancentrum. De “doen wie je bent academie” met externe trainers lanceren in het voorjaar van 2020. Dus door in het hier en nu slim samen te werken en samen waarde te creëren (en omzet te maken) zo meer schrijftijd voor mezelf vrij te maken.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons?
You create a good future by creating a good present. (Eckhart Tolle)

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Glenn aka Mr. Brochette

Kom binnen en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier. Hoi, Met Glenn zaakvoerder van The Foodcompany beter gekend als Glenn’s Frietmobiel of recent Mr. Brochette want na 12 jaar rondrijden met mijn versie van een foodtruck zoals dit tegenwoordig heet, was het tijd om eens op zoek te gaan naar een garage of liever gezegd een tafel voor aan die friteuse te zetten. Het plan was af te stappen van het frituur verhaal, weg van de frikandellen; werken aan een frituur 2.0, Helaas heeft Ninove daar anders over beslist… Het werd een klassieke frituur verhaal met succes….

Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Hmmm das een moeilijke vraag … want ik kan genieten van een simpele boterham (gesmeerd door mijn liefste mama of een omelet van de papa … Zelf woon ik in hartje Brussel maar das iets waar ik regelmatig eens vroeger voor naar Ninove kom… samen lekker ontbijten en effe bijbabbelen ondanks dat we elkaar bijna 14 uur per dag zien op het werk. Als ik een favoriet restaurant moet kiezen zou ik er 1001 in Brussel kunnen opsommen omwille dat ze gezellig zijn of een leuk concept hebben, omdat ze trendy zijn of gewoon voor de (h)eerlijke keuken. Maar opnieuw kies ik voor de boerenbuiten … Restaurant ’t Sleutelgat in Lieferinge… De deur gaat open en het lijkt alsof je in je eigen living binnenkomt, de ontvangst is zo hartelijk,zo huiselijk. De chef neemt je telkens mee op een culinaire reis rond de wereld.. Vaak een dagelijkse kost gerechtje op een culinaire manier gebracht , kortom een aanrader.

Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen? Misschien ooit eens een trouwfeest …. Maar helaas organiseer ik graag dingen en geniet ervan om alles tot in de puntjes voor te bereiden maar heb ik nog nooit genoten van een eigen feestje … misschien is dat eens de volgende opdracht voor mezelf … Het is altijd makkelijker om op te sommen wat ik zeker niet wil op een feestje misschien is dat de succesformule waarom iedereen zo graag naar mijn feestjes komt …

Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? Met Kerstmis trekken we richting de Zwitserse bergen. Vele zullen een selectie gemaakt hebben voor hun favoriet skigebied of de apres-ski voor ons is de selectie gebeurd op basis van hotels en restaurants. Dus het zal weer een cullinaire hoogmis worden … Los van wat de chefs op tafel toveren zal er zeker een avond (hoe klassiek het ook is ) vrijgemaakt worden voor kaasfondue.

Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? Zal ik met de vinger gewezen worden als ik foie gras als antwoord geef? Er is zoveel rond te doen in de media en ben het volledig eens met het dierenleed maar t’is toch verdomd lekker….wat niet wil zeggen dat ik er dit jaar zal eten ….Mij doe je al een enorm plezier met witloof ook , je mag zelfs kiezen hoe je het klaarmaakt

Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk? Ik ben niet echt het type die lang stilstaat bij gebeurtenis uit het verleden. Ik kijk graag vooruit en plan , het is altijd leuker om naar iets uit te kijken in plaats van naar iets terug te kijken. Zeker als je niet tevreden over iets bent

Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? Het online bestellen en aan huis leveren zoals Uber Eats. Zeker in een grootstad zoals Brussel. Een ontdekking zou ik het niet noemen. Deze trend boeit me zeker in combinatie met ecoverpakkingen. Ik kijk graag hoe origineel en ecologisch collega’s uit de hoek durven of kunnen komen. We worden in een ‘NO plastic world’ geduwd maar helaas zijn er maar weinig betaalbare alternatieven op de markt om de plastiek te vervangen

Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? De Columbus van wim Lybaert en LAurens Verbeke ,naar het TV programma De Columbus. De Quote alleen al op de kaft : “Het is beter om te reizen dan om aan te komen”. Het komt op neer dat je helemaal niet op reis moet om te ‘ Columbussen ‘ geniet gewoon van de kleine simpele dingen in het leven , daar draait het om

Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? Hahaha , FORORGANISER FIND PLAN , PAY PEOPLE de handigere app die de werkplanning opmaakt voor de medewerkers en het volledige personeelsbeleid op zicht neemt

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? Hmmm naast de wintervakantie in de Zwitserse bergen zal er zeker nog een citytrip volgen (waarschijnlijk Berlijn Of Istanbul). In het najaar zakken we traditiegetrouw af naar het Spaanse Catalonië (voor het lekkere eten en de zalige drankjes). En verder zal het afhangen waar de wind mijn wederhelft op zijn surfplank brengt.

Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? Het plan is nog niet volledig opengeplooid van Mr Brochette, Terwijl de mensen genieten van de wintermaanden tel ik de dagen af naar de lente/ zomer want er zit nog een serieuze ezelsoor zoals ze zeggen in de schuif … Maar ik wil pas met dat concept pas naar buitenkomen als de kinderziektes er wat uit zijn.

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? You sleep to see your dreams , I stay up to work on mine.

De eindejaarsvraagjes van Tafelklap aan Bart De Roeck

Kom binnen  en zet u. Met wie hebben wij vandaag de eer? Omschrijf jezelf op een smakelijke manier.
Hoi. Ik ben Bart. Een niet meer zo jonge, gezellige, optimistische, vrij ronde (😉) man uit Aarschot. Getrouwd met Eva en vader van drie tieners. We wonen in Aarschot en ik hou ontzettend van lekker eten, bakken, koken en… foto’s maken en die dan op Instagram zwieren. Ik heb ook een blog en die heet Roeckiesworld. (Roeckie is mijn koosnaampje in de familie). Daarop deel ik recepten en schrijf ik reisverhalen.


Waar had jij het afgelopen jaar de gezelligste tafelklap of waar heb jij het lekkerst getafeld? Het aller-lekkerst tafelden we ongetwijfeld bij Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk in Zeeland. Chef Thijs Meliefste werkt met lokale producten en wist ons bij elke gang te verrassen met zijn geslaagde smaakcombinaties en unieke presentaties. Allen daarheen, zou ik zeggen!


Stel, je krijgt carte blanche en je mag het feest van jouw dromen organiseren. Hoe zou jij het plaatje laten kloppen?
Oh, dan zou het zeker een winterfeest buiten worden. In een mooi aangeklede tuin. Met vuurkorven, schapenvelletjes, lekker eten en leuke mensen. En rendieren! Michaël Bublé mag ook gerust een paar kerstliedjes komen zingen dan. En oh ja… het sneeuwt dan ook zachtjes, zei ik dat al?


Kerstmis staat voor de deur. Welk gerecht komt er beslist op tafel? 
Ik ben zot van krab. Dus een zelfgemaakt krabkroketje of een ‘krabcocktail nieuwe stijl’ zal zeker op het menu staan! Altijd lekker, toch? En natuurlijk dessert. Véél dessert. 😉


Kwalitatieve ingrediënten zijn de basis van elk kookavontuur. Van welk product sla jij met de feestdagen altijd een voorraadje in? 
Champagne! (of course) Onmisbaar tijdens de feestdagen hier thuis. Ik neem alvast een slokje. Cheers.


Het jaar 2019 loopt op zijn laatste benen. Welke gebeurtenis bracht je het afgelopen jaar (een beetje) van jouw melk?
Ik heb het moeilijk met de ‘verharding’ van onze samenleving. Het mag voor mij allemaal terug wat zachter worden. Laat ons positief met mekaar omgaan met respect voor de onderlinge verschillen.


Welke (food)trend heb jij het afgelopen jaar ontdekt? 
We zijn het afgelopen jaar thuis meer en meer vegetarisch gaan eten. We noemen onszelf nu ‘flexitariers’, dus tijdens de week eten we vegetarisch terwijl we in het weekend nog wel met vlees koken. En dat werkt prima. Door op weekdagen met vaak alleen maar groentjes te koken, ontdekten we hoeveel mogelijkheden hier wel niet mee zijn.


Van de tafel naar de zetel. Welk boek heeft je het afgelopen jaar het meest kunnen bekoren? 
Ik lees eigenlijk vooral kookboeken… (surprise surprise…) ‘Alle dagen feest!’ Van Manon Van Aerschot is een handig boek met leuke, makkelijke receptjes én tips en tricks om van elke gebeurtenis een geslaagd feestje te maken!


Op naar het magische jaar 2020. Wij moeten met onze tijd mee. Welke podcast of app zou je niet meer willen missen? 
Makkelijk. Instagram. 😉

Waar gaat/ gaan jouw reizen in 2020 heen? 
Ik kijk heel erg uit naar mijn trip naar Senegal in februari. Samen met mijn dochter en een aantal leerlingen van de school gaan we er een onderwijsproject bezoeken dat door onze school gesteund wordt. Daarnaast is het uitkijken naar onze familiereis naar Cambodia en Noord-Thailand in de zomer.

 Welk (ondernemers)doel wil je in 2020 bereikt hebben? 
Ik heb geen specifiek doel voor ogen, maar wil proberen mijn beide bezigheden (schooldirecteur en blogger) zo goed mogelijk te blijven combineren. Voor de rest zie ik wel wat er op mijn pad komt.  

Tot slot….heb je nog een leuk quote voor ons? 
Tuurlijk: ‘A party without cake is just a meeting.’
En als u mij nu wil excuseren, ik ga iets bakken.

Friands met frambozen en tijm

Friands zijn een beetje ‘lost in translation’. In het Frans betekenen ze letterlijk ‘lekker ding’ en zijn ze de benaming voor een pastei op basis van bladerdeeg gevuld met worst, kaas of groenten. Down Under zijn friands dan weer een populair cakeje op basis van amandelmeel verrijkt met extra smaakjes. Ik waagde mij aan deze geweldige versie met tijm en frambozen.

Voor 16 stuks
Moeilijkheidsgraad : gemiddeld

Foto @French Beans

Wat heb je nodig?

Voor de friands
• 180 g boter (+ 10 g voor het bestrijken van de bakvormpjes)
• 60 g bloem
• 200 g poedersuiker
• 120 g amandelpoeder
• 150 g eiwit
• 1,5 kl tijmblaadjes
• ¼ kl zout
• fijne rasp van limoen
• 16 frambozen

Voor het glazuur
• 4 el poedersuiker
• ½ el water
• ½ el citroensap
• 4 frambozen

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Maak eerst de beurre noisette. Doe de boter in een kom en laat ze op een halfhoog vuur kleuren. De boter gaat eerst schuimen. Laat ze nadien borrelen tot ze mooi goudgeel wordt en geurt naar geroosterde noten. Neem de pan van het vuur, giet de boter door een thee- of kaasdoek en verwijder zo de vaste deeltjes in de boter. Laat de beurre noisette even afkoelen.
  3. Doe de bloem samen met het poedersuiker, het amandelpoeder, de tijm en het zout in een kom. Zeef dit mengsel. Doe het eiwit in een kom en klop het tot een licht schuim. Giet het eiwit bij het bloemmengsel en meng goed. Voeg de limoenrasp en de bruine boter erbij en klop tot een glad beslag.
  4. Bestrijk een muffinvorm met gesmolten boter en bestrooi nadien met wat bloem.
  5. Vul de muffinvormpjes voor 2/3de met het deeg. Duw in elk vormpje een framboos. Bak de friands 20 minuten goudbruin in de oven.
  6. Maak ondertussen het glazuur: Plet de frambozen met een vork. Meng het poedersuiker met het water, het citroensap en de gepureerde frambozen. Haal het glazuur door een zeef en bestrijk er de friands mee.

Tip : In een koekjestrommel kan je de cakejes zeker een week bewaren.

Stoemp de Belgique, het hippe volksgerecht

Zolang ik mij herinner, houd ik van stoemp. Bij mijn grootmoeder maakte ik uitgebreid kennis met dit volkse gerecht. Ze maakte haar stoemp het liefst met prei, spinazie of wortelen. Tot de laatste druppel veegde ik telkens mijn bord schoon. Sindsdien is eigenlijk niets veranderd. Stoemp breng ik nog altijd met veel plezier en smaak op tafel. Het is en blijft een simpel en dankbaar gerecht dat nooit verveelt en bovendien een boeiend verhaal heeft….

Rijke, arme geschiedenis
De benaming ‘stoemp’ komt van het werkwoord stoempen,een dialectwoord voor stampen (in de betekenis van pletten). Stoemp is een typisch armemensengerecht. Het vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Nederland, de bakermat van de meest geschikte stoempaardappel, het bintje. In de volkskeuken waar de werkman ’s middags naar huis kwam om warm te eten, was stoemp iets wat dagelijks op het menu kwam. Vlees, aardappelen, groenten en vleessaus werden samen op één bord geserveerd en geplet. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht.

Voor altijd hip
Naast een rijke geschiedenis heeft stoemp tegenwoordig ook een hippe kant. Dit is deels de verdienste van Albert Verdeyen. De Brusselse chef mag zich de ongekroonde koning van de stoemp noemen. Met zijn boekenreeks STOEMP is hij erin geslaagd om het gerecht letterlijk én figuurlijk meer op de kaart te zetten. Zo krijg je bij de horecaketen Balls ‘n Glory altijd een heerlijk smeuiige stoemp bij je gehaktbal geserveerd. Be My Stoemp maakte er zelfs een fast food-concept van. Ze stoppen stoemp met worst in een broodje en bieden zo een alternatief voor de klassieke hotdog aan.

Met internationale allure
De kans is groot als je in België een willekeurig café binnestapt dat je het aantreft op de kaart. Maar typisch Belgisch is stoemp niet. Landen met een rijke aardappelcultuur hebben elk hun eigen variant van stoemp. De Nederlanders noemen het stamppot, de Ieren hebben het over colcannon en de Basken beschouwen de trinxat als één van hun nationale gerechten. De Schotten stoppen graag meer variatie in het aardappelgerecht. Clapshot is hun stoemp met aardappelen (tatties), knolselder (neeps) en kool. Helemaal poëtisch worden de Engelsen met hun bubble & squeak. De restjes van het zondagse diner worden er gestampt en op maandagochtend gebakken in de pan.

Zo maak je het lekker thuis
Aardappelen vormen de basis van elke stoemp. Schil ze goed en snij ze in kleine blokjes en was ze na het schillen nogmaals. Voor de klassieke variant met gekookte groenten neem je evenveel aardappel als andere groente. Maak ze schoon en snij ze in even grote stukken als de aardappelen. Zet alles samen op met water en voeg een snuif zout bij. Kook de aardappelen en groente tot ze zacht zijn. Giet het water af en laat de aardappelen en de groente nadrogen op het vuur. Doe er dan een flinke klomp boter bij en stamp met een stamper of haal ze door een roerzeef. Bijkruiden kan met nootmuskaat, peper en zout.
Voor de ‘rauwe’ of modernere variant maak je eerst de aardappelpuree. De rauwe groenten en kruiden als peterselie, kervel, zurkel, spinazie, jonge andijvie of een mengsel van dit alles maak je ondertussen schoon. Meng het groentemengsel onder de warme aardappelpuree en laat nog even verhitten zodat de groenten wat garen.

Foto @Lekker van bij ons

Mosterd of pickles?
“Stoemp serveer je nooit niet alleen” zei mijn grootmoeder altijd. Ze nam het letterlijk en plaatste naast haar heerlijk dampende stamppot altijd mosterd en pickles op tafel. “Want een beetje pit in ’t leven mag nooit ontbreken” voegde ze er nog sappig aan toe. Maar voor haar was stoemp synoniem voor die heerlijke familiemomenten waarbij iedereen gezellig rond tafel verzamelde en zich à volonté bediende van een portie stoemp de Belgique. Een traditie om in ere te houden, niet?

Foto cover @ Leek & High Heels

Voor u gelezen : Van de plank, borrelplanken om te delen

Ik heb een paar aanwijkingen. Kookboeken verslinden is er één van. Voor mij bestaat culinaire porno echt. Dat opwindende gevoel had ik toen ik Van de plank, borrelplanken om te delen voor het eerst in mijn handen had. Het bundelt dan ook op een originele manier veel inspiratie voor één van mijn favoriete serveertechnieken.

Geef toe wat is er zaliger dan alles mooi op één grote plank te presenteren en er samen van te genieten? Hoewel ik al geruime tijd leuke planken samenstel, ben ik door dit boek toch wel een beetje van mijn sokken geblazen. ‘Van de plank’ geeft je 30 originele ideeën en serveertips om originele planken te maken. Het vertrekt van de basisplanken gekoppeld aan eetmomenten (apertief, brunch,…) maar brengt ook ideeën voor originele themaplanken als een Thaïse of Zweeds borrelplank. Verder springen ook de zoete planken in het oog. Kortom dit boek is een must have of must give voor de komende feestdagen.

Auteur(s): Sabrina Fauda-Rôle Uitgeverij: Good Cook B.V.
Inhoud : Aantal bladzijden: 64 ISBN-nummer: 9789461432216

Varkenskroontje in een zoutkorst

Op zoek naar jouw ‘moment de gloire’ en de ultieme beloning na uren in de keuken? Probeer dan de techniek van bakken met een zoutkorst uit. Het is niet alleen spectaculair om te zien maar het geeft je stuk vlees of vis ook een unieke smaak. Met dit varkenskroontje zette ik tijdens mijn table d’hôtes de figuurlijke kroon op het werk.

Foto @frenchbeans

Wat heb je nodig?

1 varkenskroontje (1,5kg)
3 sjalotten
2 tenen knoflook
1 dl olijfolie
1 dl sojasaus
5 stengels citroengras
3kg grof zout
3 dl witte wijn
1 bos dragon

Hoe ga je te werk?

Een dag op voorhand

Pel de sjalotten en de knoflooktenen
Pureer ze samen met de olijfolie en de sojasaus.
Knip het bovenste droge deel van het citroengras weg.
Knip het citroengras in fijne ringetjes en roer ze door het oliemengsel.
Doorprik het vlees langs 2 kanten met de punt van een mes.
Masseer de knoflookloie hierin en bedek het vlees met de marinade.
Laat het varkenskroontje minstens 24 uur marineren.

De dag zelf

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg het vlees op een bakplaat.
Meng het zout met de witte wijn.
Verdeel het bosje dragon op het varkenskroontje.
Giet het zoutmengsel over het vlees en druk goed aan zodat het volledig bedekt is.
Stop het varkenskroontje in de oven en laat 1 uur en 45 minuten bakken. Zorg voor wat spektakel. Voorzie een plaatsje op jouw buffet en breek de zoutkorst voor de ogen van jouw gasten open. Amusement verzekerd.

@French Beans

Ach Margrietje, bij jou wil ik eens vaker blijven hangen….

Eerst hadden wij een Instagram-relatie, zo ééntje van eerst elkaars foto’s leuk vinden om nadien een leuk online contact uit te bouwen. Toen ze het het nieuws verspreiden dat ze naast hun traiteurszaak ook met een leuk eethuis gingen starten, was ik er als de kippen bij. Ik boekte snel een tafeltje en had er geweldige tafelklap….

Daarom moet je er beslist ook eens langsgaan….

De kaart is beperkt maar bijzonder origineel. Je kiest eerst voor de gezelligheid wat fingerfood uit en maakt dan de keuze uit één van de vier suggesties. Ze zoeken het bij Margriet niet te ver en geven aan klassiekers een creatieve draai. Mijn tagliata was er ééntje volgens de regels van de kunst : kort gebakken rundvlees, parmezaanse kaas en lekker veel rucola maakten van dit gerecht een topper.

Voor sfeer en gezelligheid krijgt Margriet een dikke 9. Je kan er nog ongedwongen tafelen en al even ongegeneerd aan de toog hangen :-). De bediening is hartelijk en voor een klapke maken ze graag tijd. Regelmatig kan je er ook een leuk concertje of een leuk evenement meepikken.

Je smartphone draait bij Margriet beslist overuren. Alle gerechten worden op heerlijke vintage bordjes geserveerd. Neem je mobieltje ook mee naar ’t kleinste kamertje en ga eens piepen in ’t zaaltje op de eerste verdieping. Je wordt beslist jaloers van zo’n mooie brocante verzameling.

Adres : Margriet Eten en Drinken, Zavel 21 Zottegem

Hongerke in Tel Aviv

Stel je voor….je dag begint om vier uur ‘s morgens. Van luchthaven gaat het naar luchthaven. Je maag begint lastig te doen. Onderweg lees je, kwestie van de honger nog verder aan te scherpen, een culinair boek over je eindbestemming. En dan word je als een hongerige beer losgelaten in de bruisende straten van Tel Aviv.

De anders zo kleurrijke markt blijkt al gesloten te zijn. Je houdt het niet langer uit en ploft je neer op het eerste beste terras. Je bestelt wat en even later volgt het hoogtepunt van je reis. Met je keuze ben je er immers in geslaagd om meteen goed kennis te maken met de plaatselijke keuken.

De falafel blijken kruidige én sappige hamburgertjes te zijn. Je breekt het brood en dopt het vervolgens weelderig in de meathummus. Zoals de naam zegt is dit gerecht een geslaagde combinatie van klassieke hummus met krokant gebakken lamsvlees. En dan begin je aan de groenteschotel. Zelden heb je zo’n perfect geroosterde groenten gegeten. Ook de combinatie met rauwe groenten maakt het bijzonder origineel. Kortom vroeg opstaan loont.

Dit hongerde was de start van een geweldige trip in het culinaire paradijs van het Midden-Oosten. Wat je nog moet proeven én ontdekken in Tel Aviv vertel ik je in een volgende blogpost. Ik laat je nog even op de honger zitten…

Apero tomatino

Vorige week dekte ik voor de eerste keer mijn gastentafel. Ik heb gekookt, geklapt en mij geweldig geamuseerd. Het menu was een ode aan de mooie (na)zomer. Aperitieven deden wij gezellig buiten. Lokale bubbels kregen het gezelschap van een goed uitziende aperitiefplank waarin ik een ode bracht aan de tomaat. Hierbij alvast de tips hoe jij ze samenstelt…

Wat kwam er op de plank? Een bol burrata, kleurrijke kerstomaatjes, gekonfijte tomaatjes, vers gebakken brood (liefst focaccia) en deze geweldige tomatenconfituur.

Wat heb je nodig? 500g rijpe tomaten (zonder pitjes), ½ vanillestok, sap en schil van een ½ biocitroen, sap van ½ sinaasappel, 2 kruidnagels, ½ kl mosterd, snuifje steranijs, snuifje gemberpoeder, zwarte peper, zout en 200g confituursuiker (versie 1 op 2, 1 suiker en 2 fruit).

Foto @ French Beans

Hoe ga je te werk? Snij de tomaten in twee, verwijder de pitjes en snij in blokjes. Snij de vanillestok in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Neem een grote kookpot en doe er de tomaten bij. Voeg ook alle smaakmakers en kruiden toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 4 minuten sudderen. Neem de pot van het vuur, voeg de suiker toe en roer goed tot de suiker opgelost is. Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat 4 minuten doorkoken. Haal het vanillestokje uit de confituur en kruid indien nodig verder bij met peper, zout en gemberpoeder. Giet de confituur direct in potjes. Draai er het deksel op, keer ze om en laat afkoelen.

Goesting gekregen in één van mijn volgende table d’hôtes? Dit zijn alvast de data : maandag 28 oktober, dinsdag 29 oktober, woensdag 20 november, donderdag 21 november, woensdag 18 december en donderdag 19 december telkens van 19 en 22u.
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar anniek@tafelklap.be of via pb. Je betaalt 60 euro per persoon voor deze unieke beleving.

Fruitgalette

Grijp je kans, wacht niet langer en ga aan de slag met dit geweldige recept. Het is bovendien de beste periode om dit te doen. Je hebt nog het laatste zomerfruit én ook het eerste herfstfruit dient zich aan. Dus, één advies probeer snel dit receptje en maak desnoods wat meer van het deeg. Je kan het namelijk makkelijk invriezen. Zo heb je altijd een galette binnen handbereik.
Wat heb je nodig?
Voor de vulling:
400g fruit (perziken, abrikozen, appels, peren, vijgen,…)
2 el suiker
2 el donkere rum
55g ruwe rietsuiker
Hoe ga je te werk?
Doe de bloem, suiker en boter in de keukenmachine en meng totdat er kruimels ontstaan en het mengsel lijkt op grof zand. Voeg de appelazijn, het vanille extract en 60 ml koud water toe. Meng opnieuw in de keukenmachine totdat het deeg bij elkaar komt.
Haal het deeg uit de machine en vorm het tot een bal.
Neem 2 vellen bakpapier en plaats het deeg er tussen. Druk het deeg plat met een deegrol en plaats het minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij het fruit in schijfjes van ongeveer 1cm.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 30-35cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 5cm rand vrij.
Strooi 2/3 van het amandelschaafsel in het midden en leg er het fruit mooi bovenop. Vouw dan de randen om. Klop het ei los en bestrijk de randen ermee. Bestrooi tot slot het fruit met de suiker en nog wat amandelschaafsel.
Zet de galette 35-40 minuten in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en serveer met slagroom of een bolletje vanille ijs.

Zeg nu zelf….het is toch een beauty?
Ik begin een table d’hôtes

“Druk, boeiend en leerrijk” zo kan je mijn eerste jaarhelft als ondernemer samenvatten. Ik had nooit gedacht of gedroomd dat mijn freelancebestaan mij zo goed zou bevallen. ‘Doen wie je bent’ klinkt misschien wat cliché maar het werkt echt. Voeg er dan nog leuke klanten bij en je hebt de smaak van het ondernemen helemaal te pakken.

Tafelklap in een nieuw kleedje
De voorbije zomermaanden stonden in het teken van denken én doen. Dat denken nam meer tijd dan gedacht in beslag ☺. Maar het resulteerde in een compleet vernieuwde website. Foodwriting, conceptcatering én een inspirerende foodblog zijn voortaan de drie hoofdingrediënten van Tafelklap. En als je echte klap wilt, bekijk dan zeker dit filmpje dat ik samen met Jan De Munter maakte. Zo snap je meteen waar Tafelklap rond draait.

Laptop dicht, schort aan
Naast het vele (be)denken en (her)schrijven was een flinke portie actie ook meer dan welkom. Als ik even geen lettertjes meer kon zien, gooide ik de laptop dicht en ging ik gezellig met mijn handen werken. Ik probeerde nieuwe recepten uit, ging met zuurdesem aan de slag en ik maakte zelf mijn eigen serveerschalen. Deze portie handenarbeid maakte twee zaken duidelijk : ik heb dit nodig én ik wil meer van dat.

Welkom aan mijn gastentafel
Als je nu de opening van een huiskamerrestaurant verwacht, moet ik je meteen teleurstellen. Ik hou het bewust kleinschalig en stel één keer per maand mijn keuken open. Koken én klappen dat is wat ik voor jou ga doen. Ik zoek lokale én seizoensgebonden ingrediënten uit en ga er creatief mee aan de slag. Verder trakteer ik je ook op het smakelijke verhaal achter elk gerecht.

Reserveer snel jouw plek aan deze tafel?
Heb je zin om gezellig jouw benen onder mijn keukentafel te schuiven? Vind je het bovendien leuk om nieuw mensen te leren kennen en gezellig te klappen? Dit zijn alvast de data van mijn tables d’hôtel: donderdag 19 september, maandag 28 oktober, dinsdag 29 oktober, woensdag 20 november, donderdag 21 november, woensdag 18 december en donderdag 19 december telkens tussen 19 en 22u. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar anniek@tafelklap.be. Simpel klappen aan de telefoon (0479/984.883) kan natuurlijk ook. Vergeet niet de datum van jouw voorkeur én het aantal personen te vermelden. Je betaalt 60 euro per persoon voor deze unieke beleving.

Waarom ik minder maar beter vlees eet

Ik ben een beenhouwersdochter, tussen de worsten en de hammen ben ik grootgebracht. Mijn ouders maakten nog ‘de gouden tijd’ mee. Elk dorp had meerdere slagers en vlees werd nog met veel goesting gegeten. Tijden veranderen. Je moet al geluk hebben om een beenhouwer in de buurt te hebben en vooral de perceptie rond vlees is gewijzigd. Boeren en beenhouwers krijgen de wind van voren en dat raakt mij. Ik ga geen strijd voeren noch het eten van meer vlees promoten, ik wil gewoon een positief  verhaal vertellen van mensen die het in vleessector goed menen en gedurfde keuzes durven maken.

Gustor, de boetiek voor beter vlees

Gustor is de online vlees boutique van Rik en Jef. Rik zit al meer dan dertig jaar in het slagersvak. Samen met zijn Jef (ondertussen de 6de generatie) gooide hij het over een andere boeg. Gustor heeft geen fysieke winkel meer maar verkoopt enkel online hun vlees. Hun aanbod is bijzonder uitgebreid. Van Angus Beef, Simmental, Limousin tot Wagyu gaan ze resoluut voor het beste vlees. Gerijpt of niet gerijpt, Belgisch of van iets verder Gustor heeft het allemaal.

Meat tasting met de grote M

Met een etentje in het achterhoofd bestelde ik het Meat Tasting -pakket.  Je krijgt een  uitgelezen selectie van verschillende rassen en cuts.  Rik en Jan schrijven er zelfs nummertje op zodat je het etentje mooi kan opbouwen. Wij begonnen met een fluweelzachte pata negra-kotelet tot  genoten op het eind van de complexe smaak van het Deense sushi beef. Ik serveerde er vijf geweldige groentenbereidingen van Yotam Ottolenghi bij en wij hadden een topavond.

Het pure product, zonder de additiefjes 

Gustor Meat Boutique gaat voor het pure product en kiest voluit voor het clean label. Dit betekent concreet dat ze alle chemische bijproducten weren. Vaak zijn deze additieven bedoelt om het vlees er beter te laten uitzien en hebben ze een slechte (chemische) nasmaak. Back to normal, pure natuur dat is waar Rik en Jef graag voor staan.

Minder maar beter

Ik eindig met de zin waarmee ik begonnen ben : “ik eet minder maar beter vlees”. De online winkel van Gustor past perfect binnen deze filosofie. Je kiest uit het beste vlees, je kan het boven lang bewaren en je krijgt het gekoeld thuisgeleverd. Bovendien werkt de website supersnel en krijg je er een mooi overzicht van hun ganse assortiment.

Bedankt Jef en Rik. Jullie zijn een goed voorbeeld van hoe het in de vleessector ook kan. Gericht keuzes maken, een mooi afgelijnd aanbod aanbieden en de klanten trakteren op convenience en  de echte smaak van puur vlees.  Love it!

5 dingen die je moet doen als je in de Provence bent

Hou een photoshoot in een veld vol zonnebloemen en ga Vincent Van Gogh achterna! Het levert beslist mooie beelden op. Wat vind je van onze poging?
Ga picknicken in een olijfgaard. Stop eerst in de lokale supermarkt en stel je picknickmand samen. Zoek vervolgens een leuk plekje uit én geniet! De vliegen en de krekels moet je er wel bijnemen.
Bezoek op maandag de Provençaalse markt van Bédoin. Hang er maar lekker ‘den toerist’ uit en geniet van de kleuren én de smaken. ‘De Provence op haar authentieke best’ vat deze markt mooi samen. Op maandagvoormiddag kan je er terecht.
Boek een paar tafeltjes en stop variatie in je horecabezoeken. Zo genoten wij van een heerlijke table d’hôte en smulden wij van één van de originele ‘assiettes’ in een piepkleine bistro. Ga vooral waar de ‘locals’ en vermijd de toeristenmenu’s. 
Stop bij een lokale (wijn)boer en sla jouw voorraadje in. Let wel op want lokaal en langs de baan zijn niet persé het synoniem voor goedkoper. Ze kennen hun prijzen maar je hebt kwaliteit.

Over brownies en blondies

In de categorie ‘veel gebakken’ hoort beslist onze brownie thuis. Het is zo één van de zaken die wij (mijn dochters en ik) veel én uit de losse pols maken. Hoe vettiger, hoe prettiger is valtijd het motto. Geef toe, meer dan een overdaad aan boter en chocolade heb je niet nodig om een stevige brownies te maken. Als het ‘af’ moet zijn, maak ik ze vaak in combinatie met blondies en etaleer ik alles op een mooie houten plank. In combinatie met witte chocolade en noten zijn ze overheerlijk.

Probeer zeker dit geweldige recept van mijn groot voorbeeld Janneke Philippi. Ik ben er zeker dat je je zal moeten reppen voor dat laatste stukje. 

Wat heb je nodig?

100 g ongezouten boter
200 g witte chocolade, grof gehakt + 50 g extra
2 eieren
100 g suiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
75 g macademianoten, grof gehakt
50 g amandelen

Hoe ga je te werk? 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de boter samen met de chocolade in een kom en smelt op een laag vuurtje. Roer goed tot je een glad mengsel bekomt.
Klop de eieren en de suiker tot een luchtig mengsel. Roer dit mengsel geleidelijk door het chocolademengsel. Zeef de bloem en spatel ze voorzichtig onder het luchtige beslag. 
Doe een bakpapier in een brownievorm en schenk het beslag erin. Bak de blondies een 3O-tal minuten in de voorverwarmde oven. 

Tips om het leuk te serveren?  
Laat de blondies even afkoelen en snij ze in vierkante blokjes. Leg ze nadien op een mooie houten plank en werk verder af met frambozen, karamel en lemoncurd. 

Voorproeven van A l’Ostendaise

Het was lang geleden en als het lang geleden is kan het deugd doen. Voor je het verkeerd gaat interpreteren maak ik mijn zin helemaal af. Het was lang geleden dat ik in Oostende was en waarom het zo’n deugd deed om er nog eens te zijn, vertel ik je in deze post! Het was nog eens een bloggersavondje zoals in een goede ouwe tijd. Ik sprak af met Jozefien (van Goestjes) in Nevele en samen reden wij richting Oostende. In de wagen werd er al uitgebreid gekletst over Oostende. Hippe culinaire adresjes werden uitgewisseld en na een stevige file  kwamen wij aan in het nieuwe deel van Oostende : Oosteroever.

Aan boord

Oosteroever, je wordt fantastisch

Projectonwikkeling met een visie, zo vat ik dit kort stadsdeel samen. Oude gebouwen en hippe flats wisselen elkaar af. Voorlopig is het grootste deel nog in aanbouw maar op je honger hoef je er niet meer te zitten. Je vindt er al 2 toprestaurants. STORM is de hippe plek van Nathalie en Michiel. Zoals de naam al doet vermoeden brengen ze een ode aan de zee én zijn fanatastische producten. Resto Marina is de andere must visit op Oosteroever. De immer energieke Vida nam de bekende zaak van haar vader over en verhuisde de keet naar Oosteroever. In een mooi – in één van de mooiste restaurants die ik ooit zag- blijft Vida trouw aan haar Italiaanse roots. Ze serveert er de Italiaanse keuken op haar eigen creatieve manier.

De beste stuurlui staan aan wal

Parkeren deden wij letterlijk voor de deur. Geef toe, een voordeel deze dagen. Na een blij weerzien met Myriam, Evelien, Ellen en volgde een topmomentje. Met zijn allen gingen wij aan boord van een echte vissersboot. De visser bleef voor de gelegenheid aan wal en het was chef Michiel die ons een mooie collectie van noordzeevis voorschotelde. Hij leerde ons de basis van fileren en trakteerde ons op een soort “kwis over vis”. Ik stelde al gauw vast dat het maar sober gesteld is met mijn parate viskennis.

Voorproeven van A l’Ostendaise

Nadien gingen wij aan de slag in de keuken van Resto Marina. Samen met Myriam van Hap&Tap van en Evelien van Good food Good People Good Times hielden wij het gezellig en simpel. Garnalen pellen – soms ook wel garnaal verpesten- was onze uitdaging. Terwijl de andere deelnemers zich waagden aan culinaire hoogstandjes, namen wij uitgebreid de tijd om wat bij te praten.

En ja, waarom waren wij daar? Wel, de immer creatieve dienst van Toerisme had ons allemaal uitgenodigd om de troeven van culinair Oostende in de kijker te zetten. Naast de voorstelling van Food’Oostende kregen wij die avond ook letterlijk een voorsmaakje van A l’Ostendaise dat hippe culinair festival dat op 22 (11:00 > 21:00 uur) en 23 (11:00 > 19:00 uur) juni op het Zeeheldenplein in Oostende plaatsvindt.

Eén en al ernst

Vida van Resto MARINA en Michiel van STORM zijn er één van headliners. Zij gaan respectievelijk pieterman op Siciliaanse wijze en noordzeepaella maken. Wat de andere  Oostendse chefs in petto hebben vind je hier. Als je langsgaat – en ik kan het je alleen maar aanraden- laat dan zeker nog wat plaats over voor een dessertje want ook de plaatselijke topchocolatier Olivier Willems zal er ook zijn heerlijkste creaties op jou loslaten.

Bedankt hippe koningin! 

Tot slot nog een woordje van dank voor de koningin der badsteden. Het is misschien een wat oubollige term maar voor mij is en blijft Oostende bijzonder attractief. Ik noem mijzelf een die hard fan. Als kind vertoefde ik vaak in Mariakerke en vond ik het bijzonder om Oostende te verkennen Nu zo veel jaren later- ja ik word een jaartje ouder- hou ik nog altijd van Oostende. Het moet de combinatie die deze ‘Queen’ zo aantrekkelijk maakt Een stad die kunst, hippe eetadresjes en een klein maar zalig marginaal kantje combineert. En dat de horeca een een serieuze remonte bezig is, werd na deze geslaagde avond meer dan duidelijk. 

Zolang wij eten en drinken hebben, zijn wij content!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google